Србија и Балкан

Египатски амбасадор у Србији: Историјска посета Вучића Каиру, биће потписани важни споразуми

Србија је највећа држава на Западном Балкану, огроман економски светионик који обећава будућност, рекао је египатски амбасадор Басел Салах
Египатски амбасадор у Србији: Историјска посета Вучића Каиру, биће потписани важни споразуми© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Амбасадор Египта у Србији Басел Салах оценио је данас да ће посета председника Србије Александра Вучића Каиру бити историјска и нагласио да ће том приликом бити потписани споразуми у бројим областима на добробит обе земље и оба народа, а који би између осталог требало да допринесу и да се трговинска размена повећа четири пута.

"Посета председника Вучића ће бити као ниједна до сада виђена посета Блиском истоку и Африци. Искрено смо били дирнути количином великодушности и срдачности у Београду 2022. током сусрета председника Сисија са пријатељом, председником Вучићем", рекао је Салах у интервјуу за Танјуг пред одлазак председника Србије у посету Каиру.

Вучић ће од данас до 14. јула боравити у званичној посети Арапској Републици Египат, а Салах је додао да је то прва посета председника Србије Египту после 14, или 15 година.

Он је нагласио да је посета веома важна за обе државе и да ће током ње бити потписано неколико споразума у различитим областима - на пољу инвестиција, трговине, образовања, високог образовања, рада, културе.

"Србија је највећа држава на Западном Балкану, огроман економски светионик који обећава будућност", рекао је он и додао да је управо природно да се такве чињенице одсликавају и на председничке посете.

Пријатељство и партнерство наше две земље и током претходне три године сведочило је политичком, друштвеном и економском замаху какав до сада није виђен и природно је да се та чињеница, како је нагласио, одрази на дубљу сарадњу на различитим пољима.

Амбасадор је истакао да већ постоје заједнички пројекти и сарадња, који се остварују од историјске посете председника Сисија Србији, прве посете једног председника Египта Београду након 35 година. "Тада смо потписали 13 споразума, укључујући и Декларацију о стратешком партнерству."

"Очекујемо да потпишемо још толико током посете председника Вучића Египту, у различитим областима, међу којима су трговина, инвестиције, развој, рад, култура, сарадња између музеја, сарадња између Етнографских музеја, економска сарадња, и царина", рекао је амбасадор.

Споразум о слободној трговини је, како је нагласио, стратешки и историјски важан за обе државе.

"Лично радим на том споразуму последње две године, чак и пре посете председника Сисија Србији. Преговарачки тимови два министарства за трговину детаљно су радили на њему. Он покрива робу и услуге на различитим пољима укључујући пољопривреду, дуван, индустријске производе, хотелске и услуге менаџмента, све што има додату вредност за обе државе", рекао је он.

Салах је нагласио да ће споразум дефинитивно имати јак ефекат на ниво трговинске размене између две државе и вероватно ће је учинити четири пута вишом него што је тренутно.

"Србија има много производа који су нама у Египту потребни и Србији је потребно пуно производа из Египта", указао је он.

Амбасадор земље чији је број становника почетком 2020. прешао 100 милиона, каже да је за њихово тржиште веома важно српско жито, али и наглашава да мора да се реши проблем високе цене транспорта како оно не би изгубило на конкурентности.

"Српско жито једно је од најбољих и најквалитетнијих на свету, то је жито прве класе, а ми смо један од највећих, ако не и највећи увозник на свету. Увозимо га из различитих извора и напорно сам радио да увозимо жито из Србије која је као извозник већ акредитована у египатском систему увоза. Наш главни изазов је био и јесте, а то је оно што покушавам да решим, логистика транспорта", рекао је он.

Амбасадор је напоменуо да конкурентност српског жита поништавају трошкови логистике и транспорта до египатских лука.

"Покушавамо да нађемо креативне идеје како да решимо тај проблем, било транспортом рекама или друмом до лука у другим државама и онда да га увеземо у Египат", рекао је Салах.

Амбасадор наводи да је на агенди председника посета и новој административној престоници Египта Новом Каиру који је пројекат мегалополиса где би, према договору, требало да буде измештена и амбасада Србије.

image