Дачић: Србија неће насести на провокације, не желимо никакве сукобе са Бошњацима

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао да нико није споменуо ни једну српску жртву и упитао зар не би било нормално да сви кажемо "хајде да учинимо да се више не понове злочини ни према једном народу"

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да је из региона и Босне и Херцеговине упућен "арсенал оптужби и стрела" према председнику Србије Александру Вучићу, као и да Србија неће насести на провокације и да не жели никакво сукобљавање са Бошњацима и муслиманима.

Коментаришући за изјаву председнице удружења "Мајке енклаве Сребренице и Жепа" Мунире Субашић да јој је жао што председник Србије није био спонзор Резолуције о Сребреници, Дачић је за ТВ Пинк рекао да није изненађен нападима на Србију јер је на то навикао, али да је запрепашћен арсеналом различитих претњи.

"Србија и Вучић нису ничим заслужили овакав однос. Он је био у Сребреници пре девет година, иако су га произвали из међународне заједнице и иако је умало убијен", рекао је Дачић.

Додао је да се ни после девет година није помакло у истрази о нападу на Вучића и да и даље нису познати ни налогодавци, ни извршиоци, као и да је Вучић само дан после тога позвао чланове Председништва БиХ у Београд.

Додао је да је Београд и данас отворен за разговоре са политичарима из региона и грађење мира.

"Без обзира на све поруке које долазе из Сарајева и Сребренице, наша порука је да ми нећемо насести на то и да не желимо никакво сукобљањавње са Бошњацима и муслиманима", истакао је Дачић.

Говорећи о 11. јулу, када се обележава годишњица злочина у Сребреници, Дачић је рекао да се тај датум користи као историјска реминисценција која треба да постане синоним за догађаје на простору бивше Југославије.

"Желе да промене историју и да цела историја буде историја страдања Бошњака и муслимана", рекао је Дачић.

Додао је да нико није споменуо ни једну српску жртву и упитао зар не би било нормално да сви кажемо "хајде да учинимо да се више не понове злочини ни према једном народу".

"Да дођемо у Поточаре, Братунац и друга места страдања Срба. И Србија је на то била спремна", навео Дачић.

Рекао је да је идеја иза свих оптужби да се изазове што више сукоба у региону, "како би управљачи ситуацијом били представници међународне заједнице".
"То су лутке, марионете којима неко управља са стране", рекао је Дачић.

Осврнуо се и на излагање председника Вучића и рекао да је он објаснио тај систем чији је циљ - крај Србије.

"Када облате Србију, то је највећи корак ка ликвидацији тог ентитета, економско, медијско и политичко слабљење, као и прижељкивање сукоба", закључио је Дачић.