Србија и Балкан

Вучић стигао у Каиро, почео дводневну посету Египту (ВИДЕО)

Вучић ће сутра састати са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем, након чега ће присуствовати свечаном ручку који ће у његову част у Председничкој палати приредити председник Египта

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Каиро, чиме је започео дводневну званичну посету Арапској Републици Египат.

Председника Вучића на аеродрому у Каиру дочекао је Хасан ел Хатиб, министар за инвестиције и спољну трговину Арапске Републике Египат.

Заједно са председником Вучићем допутовала је и српска делегација којој су министри у Влади Србије, Томислав Момировић, Златибор Лончар, Дејан Ристић, Александар Мартиновић, Јелена Беговић.

У делегацији су и градоначелник Београда Александар Шапић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић, в.д. директора Управе царине Бранко Радујко, представници Привредне коморе Србије као и велики број српских привредника.

Ово је прва посета председника Србије Египту после скоро 15 година.

Непосредно након доласка, Председник Србије разговарао је  са министром за инвестиције и спољну трговину Арапске Републике Египат Ел Хатибом.

"Одмах по доласку, срдачан разговор са министром Ел Хатибом о постојећим и будућим пројектима. Наша сарадња и стратешко партнерство имају изузетан потенцијал у многим областима, што ћемо настојати да искористимо. Хвала вам на дочеку, драги пријатељи", написао је Вучић на свом налогу на мрежи Инстаграм.

Он је истакао да је посета Египту "велика и важна".

"Радујем се сусрету и разговору са председником и великим пријатељем председником Абделом Фатахом ел Сисијем, прилици да поново разменимо мишљења о јачању билатералних и економских односа Србије и Египта, али и да конкретизујемо раније договоре", навео је Вучић.

Током сутрашњег дана Вучић ће састати са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем, након чега ће присуствовати свечаном ручку који ће у његову част у Председничкој палати приредити председник Ал Сиси.

Председник Вучић ће се састати и са председником Арапске лиге Ахмедом Абул Геитом, као и са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом Другим.

Током званичне посете, председник Вучић ће имати одвојене сусрете и са председником Парламента Арапске Републике Египат Ханафијем Али Гебелијем, као и председником Владе Арапске Републике Египат Мостафом Мадбулијем, након чега ће се обратити на Египатско-српском пословном форуму на којем учествују привредници из обе земље.

Током посете очекује се да сарадња све земље буде унапређена, а биће потписано неколико споразума у различитим областима - на пољу инвестиција, трговине, образовања, високог образовања, рада, културе.

Иначе, председник Египта је у јулу 2022. године боравио у тродневној посети Србији, што је била прва посета шефа египатске државе у последње три и по деценије насој земљи.

Том приликом потписано је 13 споразума, укључујући и Декларацију о стратешком партнерству. Двојица председника су тада ту посету назвали историјском и најавили убрзан развој сарадње две земље на свим нивоима.

Србија и Египат имају дугу традицију добрих политичких односа, а међусобни дипломатски односи две земље трају већ 116 година.

image