Свет

Нови председник Ирана има "поруку новом свету": Настављамо богату сарадњу са Русијом и Кином

Иран се нада конструктивном дијалогу са европским земљама, поручио је Масуд Пезешкијан и истакао да иранске власти намеравају да јачају односе са суседима и створе око себе јак регион где ниједна земља неће тежити хегемонији и доминацији над другима
Нови председник Ирана има "поруку новом свету": Настављамо богату сарадњу са Русијом и КиномGetty © Majid Saeedi

Москва и Пекинг су подржали Техеран у временима великих тешкоћа, Иран цени пријатељство које има са ове две земље, рекао је новоизабрани председник Ирана Масуд Пезешкијан преноси "Техеран тајмс" у тексту под насловом "Моја порука новом свету."

Према његовим речима, стратешка сарадња Ирана са Русијом и Кином ће се само ширити.

Иран ће наставити да даје приоритет сарадњи са Русијом, посебно у оквиру БРИКС-а, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), поручио је новоизабрани председник Ирана.

У свом обраћању је додао да иранске власти настоје да обезбеде мир између Русије и Украјине.

Истакао је да одбрамбена доктрина Ирана не подразумева и не садржи одредбе о нуклеарном оружју, стога би САД требало да коригују своју политику према исламској републици.

"Позивам САД да извуку поуке из прошлих погрешних процена и да на одговарајући начин коригују своју политику. Лица која доносе одлуке у Вашингтону треба да признају да политика, усмерена на сукобљавање земаља у региону, није имала успеха, нити ће имати убудуће. Треба да се помире са том стварношћу и избегавају ескалацију тренутне напетости", поручио је ирански лидер.

Што се тиче европских земаља, Иран се нада конструктивном дијалогу, додао је Пезешкијан.

Такође, иранске власти намеравају да, јачањем односа са суседима, створе око себе јак регион где ниједна земља неће тежити хегемонији и доминацији над другима, навео је ирански председник.

"Настојаћемо да створимо услове у којима ће наши ресурси бити усмерени на прогрес и развој региона Блиског истока на добробит свих његових земаља", наводи он.

Подсетимо, на НАТО самиту у Вашингтону усвојена је Декларација у којој се, између осталог, наводи да ДНР Кореја и Иран подстичу сукоб у Украјини наводним пружањем директне војне подршке Русији, попут муниције и беспилотних летелица (УАВ), што, како се истиче, озбиљно утиче на евроатлантску безбедност.

Све што се дешава у Украјини било је и остаје резултат је провокативне политике НАТО-а коју предводе САД, изјавио је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани на Телеграму и додао да "тврдња Северноатлантске алијансе да Техеран пружа војну помоћ Москви у Украјини је неоснована и политички мотивисана".

image