Свет

"Блумберг": Маск донирао за Трампову кампању

Не саопштава се о ком износу је реч, али се наводи да је значајан
"Блумберг": Маск донирао за Трампову кампању© Joe Raedle/Getty Images

Амерички милијардер и власник друштвене мреже Икс Илон Маск донирао је предизборну кампању Доналда Трампа, пише "Блумберг", позивајући се на изворе.

Према њиховим изворима, он је донирао већу своту новца политичкој групацији која ради на избору Доналда Трампа. Не саопштава се о ком износу је реч, али се наводи да је значајан и да је дат групи под називом Америка ПАK.

"Блумберг" је известио да ПАK – група која може примати неограничене прилоге за политичке активности – следећи пут мора објавити свој списак донатора 15. јула.

У марту се Трамп, за кога се очекује да ће следеће недеље бити званично номинован као кандидат Републиканске странке за изборе 5. новембра, састао с Маском и другим богатим донаторима.

Као одговор на извештаје о састанку Маск, који је рођен у Јужној Африци, објавио је на Иксу: "Само да будем супер јасан, не донирам новац ниједном кандидату за председника САД-а".

У мају је такође демантовао медијске извештаје да је разговарао о могућој саветничкој улози у било којем Трамповом председничком мандату.

Према процени "Блумберга", Маскова новчана инјекција долази у тренутку када је Трамп претекао свог ривала, председника Џозефа Бајдена у прикупљању средстава уз помоћ донатора са Волстрита и корпорација. Бајденово прикупљање новца је опало након катастрофалне дебате која је навела истакнуте демократске донаторе да одложе своје новчане прилоге.

Маск би тек требало да се јавно изјасни о подршци неком од кандидата у председничкој трци ове године, а како је рекао раније ове године, "није планирао да ће финансирати ни Трампове ни Бајденове изборне напоре".

Портпарол Бајденове кампање Џејмс Сингер рекао је да Маск зна да је Трамп "наивчина који ће продати Америку, смањујући порезе, а истовремено повећавајући порезе средњој класи за 2.500 долара".

"Џо Бајден се супротстављао људима попут Илона и борио се за средњу класу целу своју каријеру – и то је разлог зашто ће победити у новембру", рекао је Сингер.

Маск је последњих година све више прихватао Републиканску странку, која је утицала на репутацију и продају Тесле, највећег извора његовог богатства.

Трамп је прошлог месеца поновио своје обећање да ће одмах отказати "мандат" Бајденове администрације да подржи индустрију електричних возила. Али је додао: "Ја сам велики обожаватељ електричних аутомобила. Ја сам обожаватељ Илона. Он ради невероватан посао са Теслом".

Маск је рекао да су имали "неке разговоре" и да је Трамп "велики обожаватељ Сајбертракса", мислећи на Теслине електричне камионе.

Иако је јавно критиковао Бајденову политику о имиграцији и електричним возилима, па чак и његове године, Маск није дао никакву формалну подршку за новембарске изборе, а Трамп је рекао да не зна да ли има Маскову подршку.

image