Свет

Пјонгјанг упозорава Запад: Не игноришите нас, не можете да замислите последице

САД и Јужна Кореја су објавили заједничку изјаву у којој су потврдили "посвећеност продуженом обуздавању ДНР Кореје свим расположивим америчким снагама"
Пјонгјанг упозорава Запад: Не игноришите нас, не можете да замислите последице© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

ДНР Кореја "најоштрије осуђује" Декларацију усвојену на недавном самиту НАТО и нови документ САД и Сеула о смерницама за рад Нуклеарне консултативне групе (НЦГ), саопштило је Министарство спољних послова земље.

Подсетимо, на НАТО самиту у Вашингтону усвојена је Декларација у којој се, између осталог, наводи да ДНР Кореја и Иран подстичу сукоб у Украјини наводним пружањем директне војне подршке Русији, попут муниције и беспилотних летелица (УАВ), што, како се истиче, озбиљно утиче на евроатлантску безбедност.

"Оштро осуђујемо извоз артиљеријских граната и балистичких пројектила из ДНРК-а, што је у супротности са бројним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, и са великом забринутошћу примећујемо продубљивање веза између ДНРК и Русије. Било какав трансфер балистичких пројектила и сродне технологије од стране Ирана Русији представљао би значајну ескалацију", наведено је у декларацији НАТО.

САД и Јужна Кореја су објавили заједничку изјаву у којој су потврдили "посвећеност продуженом обуздавању ДНР Кореје свим расположивим америчким снагама".

У саопштењу се наводи да су министарства одбране САД и Јужне Кореје потписала одговарајући документ "о нуклеарном одвраћању и нуклеарним операцијама на Корејском полуострву", којим се ревидирају принципи рада Нуклеарне саветодавне групе (НЦГ). Такође, подразумева да НЦГ доприноси да се "осигура заједничко планирање и примена ненуклеарне подршке Јужној Кореји" за операције у случају нуклеарних непредвиђених ситуација САД". 

"Наша војска ће свеобухватно гарантовати безбедност државе уз снажну спремност да одврати нуклеарни рат", насловило је Министарство одбране ДНРК у коментару.

Додаје се да су САД и Јужна Кореја показале "подли план" да се убрзају припреме за нуклеарни рат против ДНРК, која је тај потез  назвала "провокативан и угрожава безбедност у региону".

"Нуклеарна претња наших противника, која сваким даном расте агресивно и сумануто, и опасна безбедносна ситуација у региону која је настала због тога, хитно захтевају даље повећање спремности ДНРК за нуклеарно одвраћање", саопштило је министарство.

Министарство одбране ДНРК је истакло да "једина" реакција на акције Сеула и Вашингтона може бити само "конфронтација" и строго је упозорило САД и Јужну Кореју, захтевајући да престану са провокацијама."

"Нико не може да замисли цену која ће морати да се плати ако се ово упозорење игнорише", закључили су у саопштењу.

image