Свет

"Блумберг": Орбан саветовао Украјини да не улази у НАТО

Раније је објављен текст заједничке декларације учесника самита НАТО у Вашингтону, који садржи клаузулу о будућности Украјине у Алијанси и предлаже њен интегрисанији политички статус
"Блумберг": Орбан саветовао Украјини да не улази у НАТО© STR/NurPhoto via Getty Images

Премијер Мађарске Виктор Орбан, током самита НАТО-а у Вашингтону на пленарној седници на којој је учествовао и Владимир Зеленски, рекао да Украјина не треба да се придружи Северноатлантској алијанси, преноси "Блумберг".

"Ове недеље, Мађарска је присуствовала самиту НАТО-а у Вашингтону и одбила је да допринесе својим уделом у војној подршци Украјини, на пленарном састанку са Зеленским. Чак је предложио да Украјина не треба да се придружи НАТО-у", наводи агенција позивајући се на своје изворе. 

Самит НАТО-а одржан је у Вашингтону 9-11. јула.

На дневном реду нашле су се три велике теме: јачање улоге блока у координацији и финансирању војне помоћи Украјини, јачање колективне одбране и одвраћања у супротстављању Русији, као и ширење партнерства са азијским земљама у контексту растуће конфронтације између Запада и Кине. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је већ рекао новинарима на самиту да Алијанса тренутно не види "директну војну претњу од Руске Федерације".

Раније је објављен текст заједничке декларације учесника самита НАТО у Вашингтону, који садржи клаузулу о будућности Украјине у Алијанси и предлаже њен интегрисантинји политички статус.

Поред тога, у декларацији се наводи да земље НАТО-а намеравају да наставе да подржавају Кијев "на његовом неповратном путу ка пуној евроатлантској интеграцији", што подразумева чланство у НАТО.

Овај документ посебно наглашава да ће министри спољних послова НАТО-а наставити да процењују напредак реформи које Украјина спроводи на годишњем нивоу.

image