Ердоган: Конфликт у Украјини се неће ускоро завршити

Турска ће наставити да чини све да заустави крвопролиће које користи само ратним трговцима и штети обема државама, истакао је турски председник

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да верује да се сукоб у Украјини неће ускоро завршити и обећао да ће наставити напоре да га заустави.

"Жао ми је што морам да признам да не постоји снажна жеља да се сукоб оконча у блиској будућности. Турска ће наставити да чини све да заустави крвопролиће, које користи само ратним трговцима и штети обема државама", истакао је Ердоган говорећи на Универзитету националне одбране. 

Турска је на самиту НАТО-а покренула питање потребе припреме основа за преговоре о Украјини и спремна је да настави Истанбулски процес, изјавио је у петак председник Реџеп Тајип Ердоган.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог. 

Руски председник Владимир Путин је напоменуо да Русија никада није била против решавања конфликта у Украјини мирним путем, али уз безбедносне гаранције Руској Федерацији.