Свет

Лукашенко: Кијев повукао снаге, нема више напетости на граници с Украјином

Белоруски председник је изјавио да планира да са руским председником Владимиром Путином разговара о даљим корацима у вези са Украјином
Лукашенко: Кијев повукао снаге, нема више напетости на граници с Украјиномwww.globallookpress.com © © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Председник Белорусије Александар Лукашенко извршио је инспекцију 56. ПВО пука у близини границе са Украјином и том приликом најавио је отклањање напетости на граници са овом земљом, пренела је државна агенција Белта.

Онје изјавио да је Украјина повукла своје снаге и наложио да се и белоруске јединице повуку у базе.

"После одређених корака које смо предузели Украјинци су повукли своје оружане снаге и додатне јединице које су раније пребацили ка нашој граници. Сада нема никаквих проблема са Украјинцима и надам се да неће ни бити", рекао је Лукашенко, а пренела је Белта.

Лукашенко је најавио да планира да са руским председником Владимиром Путином разговара о даљим корацима у вези са Украјином, а наводи се и његов цитат да "треба да преговарамо".

Белоруски председник је упозорио војску да је важно не пропустити могуће претње у западном правцу.

Он је додао да Белоруси нису непријатељи Украјинаца, као и да је потребан дијалог да би се спречила ескалација.

Лукашенко је нагласио да се, како су показали недавни догађаји на украјинско-белоруској граници, "испоставило да се може постићи договор".

"Али, најважније је да се разговара, ако нема дијалога, нема разговора, биће ескалације и људи ће умирати", нагласио је белоруски председник.

image