Свет

Укинуте забране за Трампа на Фејбуку и Инстаграму

Налози бившег председника САД суспендовани су 2021. године након што је похвалио присталице које су 6. јануара упали у амерички Капитол
Укинуте забране за Трампа на Фејбуку и Инстаграму© Joe Raedle/Getty Images

Компанија "Мета" је данас саопштила да је укинула ограничења на налозима бившег председника САД Доналда Трампа на Фејсбуку и Инстаграму.

Налози бившег председника САД суспендовани су 2021. године након што је похвалио присталице које су 6. јануара упали у амерички Капитол, пренео је Би-Би-Си.

"Трампови налози, који заједно имају више од 60 милиона пратилаца, поново су одблокирани 2023. године, али су били под додатним надзором, који је сада укинут", саопштила је "Мета".

Ова компанија је навела да има одговорност да дозволи политичко изражавање и да би Американци требало да имају могућност да чују председничке кандидате на равноправној основи.

"Мета" је додала да амерички председнички кандидати "и даље подлежу истим стандардима заједнице као и сви корисници Фејсбука и Инстаграма, што се односи и на политичке стандарде осмишљене да спрече говор мржње и подстицање на насиље".

Откако се вратио на Метине платформе, Трампови налози су углавном објављивали детаље кампање и мимове, укључујући нападе на његовог ривала у председничкој трци актуелног председника Џозефа Бајдена.

Трампу је било забрањено и коришћење Твитера и Јутјуба.

Ограничења за ове налоге су, такође, укинута прошле године, али упркос томе Трамп сада комуницира на платформи "Трут Сошал" (Истина), чији је власник, радије него на другим друштвеним мрежама.

Трамп се вратио и на Твитер, који је, у међувремену, променио име у Икс, након што је извршни директор компаније Илон Маск организовао анкету у којој су се корисници изјашњавали да ли Трампов налог треба да се поново активира.

Победило је "да" са 51,8 одсто гласова.

image