Свет

Може ли се употребити 25. амандман да се замени Бајден?

Одељак 4 је најсложенији део амандмана и односи се на то ко још осим председника може прогласити првог човека САД неспособним за обављање службене дужности
Може ли се употребити 25. амандман да се замени Бајден?© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Након наступа на првој дебати са бившим председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом, актуелни председник САД Џозеф Бајден покушава да увери Демократску странку да има шансе да победи на изборима, да његове године нису проблем и да има способност да води земљу.

Јавни позиви неких демократских званичника и донатора да га замене на гласачком листићу, покренули су питање које процедуралне опције постоје за то, преноси "Глас Америке" наводећи да је једна од њих 25. амандман који регулише ко наслеђује председника.

Иако се бави кључним питањем, 25. амандман постоји тек од 1967. године.

Пре тога, једини релевантан акт био је члан II Устава, који је предвиђао да потпредседник преузима председничке дужности у случају смрти председника, оставке или немогућности да обавља своје дужности.

Али овај члан је имао велика ограничења: није имао ништа о смени потпредседника, нити је прецизирао како ће се утврдити неспособност председника да влада.

Нејасноће о томе су изазвале проблеме током америчке историје.

Џејмс Гарфилд и Вудро Вилсон су провели део свог председничког мандата углавном неспособни, а потпредседник није имао мандат да преузме функцију док је председник још жив.

Амандман који је 1965. предложио сенатор Бирч Беј и који је ратификован две године касније, садржи четири одељка.

Одељак 1 понавља члан два, али даље појашњава да у случају упражњеног председничког места, потпредседник постаје нови председник и у потпуности наслеђује ту функцију, и није само вршилац дужности председника.

Одељак 2 попунио је кључну празнину и регулисао процедуру за постављање новог потпредседника: именује га председник и потврђују оба дома Конгреса.

Одељак 3 дозвољава председнику да се прогласи неспособним да влада тако што формално обавештава лидере Конгреса и омогућава потпредседнику да постане вршилац дужности председника.

Председник, такође, може да поништи ову одлуку, тако што ће обавестити Конгрес да је способан да поново преузме функцију.

Одељак 4 је најсложенији део амандмана, који се односи на то ко још осим председника може прогласити председника неспособним за обављање службене дужности.

Према тексту, то овлашћење даје се потпредседнику, заједно са већином чланова председничког кабинета, иако такође, дозвољава Конгресу да уместо њих именује друге званичнике.

Конгрес, такође, има последњу реч ако председник оспори одлуку и остане способан за функцију, захтевајући две трећине гласова да би се утврдило да је председник заиста неспособан да обавља мандат.

Обим онога што чини неспособност, међутим, намерно је остављен отворен.

Док је најочигледније тумачење хитан здравствени случај, уставни стручњаци су изнели друге могућности као што су киднаповање, привремена или екстремна неспособност.

Иако Одељак 4 никада није коришћен, та могућност је покренута, након сукоба са Трамповим присталицама на Капитолу 6. јануара 2021.

Сада је потпредседница Камала Харис суочена са позивима да се активира 25. амандман како би се Бајден разрешио власти, укључујући и формалну резолуцију коју је поднео републикански представник Чип Рој.

image