Свет

Укратко 13. јул: Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини; Руски бродови у Кини

Шведски истражитељи нису успели да утврде одговорност за диверзију на руским гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2" и затворили су случај
Укратко 13. јул: Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини; Руски бродови у Кини© Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images
  • Председник Србије Александар Вучић налази се у дводневној посети Египту, где је данас потписан Споразум о слободној трговини који ће обухвати више од 16.000 производа који ће се извозити и увозити у Србији и Египту. Поред тога, потписано је још 10 докумената о сарадњи.
  • Пре два дана, 11. јула, Министарство спољних послова Босне и Херцеговине добило је протестну ноту Министарства спољних послова Србије. БиХ је ову меру окарактерисала као "политички памфлет пун историјског ревизионизма" и одбила је.
  • Шведски истражитељи нису успели да утврде одговорност за диверзију на руским гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2" и затворили су случај, потврдио је у интервјуу за британски магазин "Тајм" шведски премијер Улф Кристерсон, што је руска страна окарактерисала као "међународну заверу".
  • Заједничка поморска вежба "Поморска сарадња – 2024", Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине, биће одржана од 15. до 17. јула, због чега су корвете "Громки" и "Рeзки" Тихоокеанске флоте упловиле у кинеску луку Џанђанг.
image