Свет

Атентат на Трампа на митингу у Пенсилванији: Бивши председник се осећа добро, нападач убијен (ВИДЕО)

Агенти Тајне службе склонили су бившег председника са бине у Батлеру док се видео крвав траг око његовог уха
Атентат на Трампа на митингу у Пенсилванији: Бивши председник се осећа добро, нападач убијен (ВИДЕО)© TANJUG/AP Photo/Gene J. Puskar

Неколико снажних прасака, необично налик пуцњима из ватреног наоружања, чуло се на предизборном скупу Доналда Трампа у градићу Батлер у Пенсилванији, после чега је Тајна служба са бине евакуисала републиканског кандидата за председника САД.

Из Тајне службе саопштавају да је Трамп безбедан и да је то сада активан случај на коме раде све службе.

Након што су се чули пуцњи, Трамп је пао на земљу и прекрили су га агенти Тајне службе. Обезбеђење га је подигло и имао је крв на лицу.

Трамп је потом одведен у возило и евакуисан са лица места.

Инцидент се догодио неколико тренутака након што је изашао на бину на митингу.

Пуцњава на бившег председника САД Доналда Трампа током предизборног скупа у Пенсилванији истражује се као покушај убиства, саопштили су полицијски званичници.

Особа за коју се сумња да је пуцала на републиканског кандидата на председничким изборима у САД Доналда Трампа на митингу у Пенсилванији је убијена, а у инциденту је погинула и једна особа из публике, рекао је данас за АП окружни тужилац Округа Батлер.

Како је навео, осим двоје смртно страдалих, једна особа је у критичном стању.

  • 14. јул 2024 • 02:53

    02:53

    Огласио се Трамп: Знао сам да нешто није у реду

    Доналд Трамп је потврдио да је рањен у уво и да је изгубио много крви током пуцњаве на митингу у Пенсилванији, преносе руски медији.

    Он је потврдио да је нападач који је пуцао на његов скуп убијен, али је навео да о њему нема више информација.

    Трамп је у изјави за рекао да је "одмах знао да нешто није у реду јер је чуо звиждање, пуцње и потом је осетио како метак пробија кожу".

    Он је захвалио Тајној служби САД-а и целој полицији за њихову брзу реакцију.

    "Оно што је најважније, желим да изразим саучешће породици погинулог на митингу, као и породици још једне особе која је тешко повређена. Невероватно је да се такав чин може десити у нашој земљи. За сада се ништа не зна о стрелцу, који је мртав. Погођен сам метком који ми је пробио горњи део десног уха. Било је много крварења, па сам тада схватио шта се дешава. Боже благослови Америку!", поручио је Трамп на налогу на друштвеној мрежи Трут соушл.

  • 02:50

    Доналд Трамп Млађи: Он никад неће престати да се бори

    Непосредно након атентата огласио се и син бившег америчког председника Доналд Трамп Млађи наводећи да његов отац "никада неће престати да се бори за Америку".

  • 02:45

    "Њујорк пост": На Трампа пуцано из снајпера

    "Њујорк пост" је објавио да је пуцано из снајпера током Трамповог митинга. Два од тих извора кажу да је убица био на крову, изван дворане у којој је одржаван скуп. Више извора за спровођење закона је ову особу помињало као снајперисту, иако додатни детаљи о томе нису јасни.

    Осим тога, овај медиј је навео да је током инцидента испаљено девет хитаца.

  • 02:32

    Бајден поново збуњен: Не зна да ли се одиграо атентат?

    Председник САД Џозеф Бајден одбио је да призна да је дошло до покушаја убиства Доналда Трампа.

    "Не знам довољно да... ја... имам... имам... имам мишљење, али немам никакве чињенице", изјавио је Бајден током специјалног обраћања које је емитовала Бела кућа иако је полиција званично саопштила да се истражује покушај убиства.

    Он је изјавио да се нада да ће моћи да разговара са Трампом вечерас.

    "Обавестићу вас ако се то деси", поручио је Бајден.

  • 02:09

    Сведок: Показали смо агентима осумњиченог

    Сведок испред митинга рекао је за Би-Би-Си да су он и његови пријатељи видели човека обученог у тамносмеђу камуфлажну одећу како се пење на кров зграде са пушком и упозорили полицију на то. 

    "Тајна служба нас гледа са врха зграде, ја показујем на тај кров – и уследило је оно што знате, одјекнуло је пет хитаца", рекао је човек.

    Након што је тај човек пуцао на Трампа, агенти Тајне службе су га неутралисали, додао је сведок.

  • 02:07

    Огласио се Роберт Кенеди Млађи

    "Сада је време да сваки Американац који воли нашу земљу одступи од поделе, одрекне се сваког насиља и уједини се у молитви за председника Трампа и његову породицу", поручио је независни председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи.

  • 02:00

    Бајден: Молим се за Трампа

    Амерички председник Џозеф Бајден осудио пуцњаву на Трамповом скупу и позвао грађане САД на јединство. Бајден је додао да у САД нема места политичком насиљу и позвао целу земљу да осуди овај чин.

    Додао је да се моли за здравље Доналда Трампа и да му је драго што није животно угрожен.

    "Молим се за њега и његову породицу и за све оне који су били на митингу, док чекамо даље информације. Џил и ја смо захвални Тајној служби што га је одвела на сигурно. У Америци нема места за ову врсту насиља. Морамо се ујединити као један народ да то осудимо", поручио је Бајден на налогу на мрежи Икс.

  • 01:55

    Истражује се покушај убиства

    Пуцњава на митингу у Пенсилванији истражује се као покушај убиства Трампа, пишу медији.

  • 01:52

    Повишен степен безбедности око Трампове куле

    Њујоршка полиција појачава безбедност у области око Трампове куле у Њујорку након пуцњаве на Трамповом скупу, саопштио је кабинет градоначелника.

  • 01:48

    Чека се Бајденово обраћање

    Председник САД Џозеф Бајден ће се обратити нацији поводом покушаја убиства Доналда Трампа, саопштио је конгресмен Чип Рој.

image