Дан после покушаја убиства: Трамп наставља предизборне активности; ФБИ: Нападач деловао сам

Томас Метју Крукс (20) означен је као "субјект умешан у покушај убиства" бившег председника Доналда Трампа, наводи се у саопштењу ФБИ

Федерални истражни биро (ФБИ) идентификовао је Томаса Метјуа Крукса (20) као "субјекта умешаног у покушај убиства" бившег председника Доналда Трампа, наводи се у саопштењу које је ФБИ објавио у недељу.

Наведено је и да осумњичени за атентат на Трампа живи у Бетел парку у Пенсилванији, преноси Си-Ен-Ен.

Нападача је ликвидирала Тајна служба, а приликом напада је погинуо је ватрогасац Кори Комператоре којег је упуцао атентатор. 

Нападач је деловао сам, и користио је легално купљену пушку коју је купио отац осумњиченог, саопштено је вечерас из ФБИ-а.

"Реч је о полуаутоматској пушки АР- 15. ФБИ није пронашао никакве индиције да је осумњичени имао неке менталне болести. На напад се гледа као на домаћи терористички акт и покушај убиства", поручили су из ФБИ.

Наводи се да нема индиција да је нападач пуцао на Трампа из идеолошких разлога, а ФБИ прегледа налоге на друштвеним мрежама, коришћено оружје и ДНК узорке као доказе.

"Претње и позиви на насиље већ су у порасту на интернету, а поготово након овог догађаја", саопштено је из ФБИ.

Трамп се данас неколико пута огласио на друштвеној мрежи Трут соушл о.

"У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо свој прави карактер Американаца, остајући јаки и одлучни", написао је Трамп.

Трамп је додао да једва чека да се "овој великој нацији" обрати на Републиканској националној конвенцији у Висконсину ове недеље и захвалио свима на мислима и молитвама, оценивши да је "само Бог спречио да се деси оно што се не може замислити".

Огласио се и председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден који је наложио америчкој Тајној служби да обезбеди потпуну сигурност за Трампа након атентата.

Директор Тајне службе, како је рекао Бајден, има задатак да још једном провери све мере безбедности на следећем конгресу републиканаца. Амерички председник је обећао да ће истрага о покушају убиства Трампа бити брза, али темељна.

14. јул 2024 • 22:36

Трамп кренуо у Милвоки на Републиканску националну конвенцију, појачана безбедност

Бивши председник САД Доналд Трамп данас је кренуо у Милвоки, у савезну државу Висконсин, на четвородневну Републиканску националну конвенцију, током које ће званично прихватити републиканску номинацију за председника.

Америчке агенције за спровођење закона раде на обезбеђивању безбедности конвенције, након синоћњег атентата на Трампа током митинга у Пенсилванији, преноси Ројтерс.

"Осећамо се веома пријатно јер радимо са Тајном службом. Радимо са 40 различитих агенција за спровођење закона", рекао је председник Републиканског националног комитета Мајкл Вотли у интервјуу за Фокс.

Вотли је позвао републиканце да искористе овај тренутак као прилику за јединство и превазиђу партијске поделе, истакавши да нема места за насиље.

"Сви у Америци треба да зауставе. Морају да застану, морају да размисле о томе шта је за нас заправо важно у овом политичком процесу" оценио је он.

Ники Хејли ће одржати говор на Републиканској националној конвенцији у уторак

Бивша ривалка Доналда Трампа за републиканску председничку номинацију Ники Хејли говориће у уторак на Републиканској националној конвенцији, након што је наложила својим делегатима да гласају за бившег председника и позвала на јединство странке, саопштила је данас потпаролка Хејли Чејни Дентон.

Током републиканске трке за номинацију, Хејли је оптужила Трампа за изазивање хаоса и занемаривање значаја страних савезника САД, преноси АП.

Није га подржала када је одустала од трке почетком марта, већ је чекала више од два месеца пре него што је саопштила да планира да гласа за бившег председника.

Трамп ју је, заузврат, исмевао, називајући је "птичијим мозгом", али је смањио критике након што је у марту обезбедио довољно делегата да постане очекивани републикански кандидат.

Данашње саопштење долази након јучерашњег атентата на бившег председника током предизборног скупа у Пенсилванији, а очекује се да ће на конвенцији у уторак странка званично именовати свог кандидата за председника.

Саудијска Арабија осудила атентат на Трампа

Министарство спољних послова Саудијске Арабије данас је осудило покушај убиства бившег америчког председника Доналда Трампа. У саопштењу је изражена пуна солидарност са САД, бившим председником и његовом породицом, и истовремено одбачен сваки вид насиља, пренео је Ројтерс.

Саудијска Арабија је такође упутила саучешће породици страдалог као и пријатељском америчком народу, пожелевши брз опоравак рањенима.

Трамп потврдио: Путујем у Милвоки

Кандидат републиканаца за председника САД Доналд Трамп саопштио је да ће присуствовати предизборном скупу његове странке у Милвокију, у Висконскину.

"Због јучерашњих ужасних догађаја, намеравао сам да одложим свој пут у Висконсин и на Националну конвенцију републиканаца, али сам управо одлучио да не могу дозволити потенцијалном убици да ме натера да променим распоред", написао је Трамп на налогу на друштвеном мрежи Трут соушл. Додао је да ће данас кренути за Милвоки, као што је било и планирано.

Бајден наложио: Тајна служба да осигура потпуну безбедност Трампа

Председник САД Џозеф Бајден наложио америчкој Тајној служби да осигура потпуну безбедност за Доналда Трампа након атентата.

Директор Тајне службе има задатак да још једном провери све мере безбедности на предстојећем конгресу републиканаца, изјавио је амерички председник и додао да је наложио америчкој Тајној служби да осигура потпуну безбедност за Трампа након покушаја атентата на њега.

Он је нагласио да је некадашњи амерички председник у добром стању и да се опоравља.

"Разговарао сам са Доналдом Трампом. Заиста ми је драго да је добро и да се сада опоравља. Имали смо кратак, али добар разговор", рекао је амерички председник.

Да ли је Тајна служба поштовала безбедносне протоколе?

Након атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, појавила се забринутост и питања о томе како је снајпериста приступио крову на око 138 метара од места на којем је Трамп држао говор на митингу на отвореном у суботу.

Извори су за Си-Ен-Ен рекли да је пуцњава долазила са позиције на ''три сата" од Трамповог подијума, а пуцњеви су долазили с његове десне стране. Неколико секунди након што је одјекнула пуцњава, снајперисти Тајне службе су почели да пуцају на осумњиченог који је пронађен на врху крова.

Нападач се налазио ван безбедносног периметра, што је изазвало питања о величини периметра и обезбеђењу зграде, као и о томе како је стрелац успео да добије приступ крову.

Полицијски извори наводе да ће наредни кораци у истрази укључивати ревизију
средстава које је Тајна служба имала да штити Трампа и поштовања процедуре за спровођење безбедносног прегледа зграде из које је нападач пуцао.

Тајна служба је саопштила да је директор те агенције био у граду Милвоки у време пуцњаве на Трамповом скупу.

Агенција је додала да су на терену у време пуцњаве била четири контраснајперска тима, два из Тајне службе и два из локалних органа реда.

Очевидац тврди да је рекао полицајцима да је видео наоружаног човека како се креће с крова на кров", неколико тренутака пре атентата.

Објављена слика погинулог учесника скупа у Пенсилванији

Медији су објавили фотографију педесетогодишњег мушкарца који је погинуо приликом атентата на бившег америчког председника Доналда Трампа на скупу у Пенсилванији.

Како је раније рекао гувернер ове савезне државе Џош Шапиро у питању је Кори Комператоре. Он је имао 50 година, био је шеф ватрогасаца из Бафала и телом је заштитио жену и ћерке.  

Присталице испред Трамповог торња

Присталице бившег председника Доналда Трампа окупиле су се данас испред Трамповог торња на Менхетну. Ову зграду од синоћ обезбеђују додатне полицијске снаге.

Конгресменка Грин оптужила медије за покушај убиства Трампа

Напади на републиканце у медијима довели су до покушаја атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, навела је конгресменка Марџори Тејлор Грин.

"Криви су медији: демонизовали су нас, називали нас нацистима и подстицали на насиље над нама у последњој деценији. Они то раде сваки дан и јуче су добили шта су желели: покушај убиства председника Трампа и убиство једног од његових присталица", написала је Грин у објави на друштвеној мрежи Икс.

Сарадник: Трамп преживео зато што је окренуо главу ка екрану када је испаљен хитац

Виши сарадник бившег председника САД Доналда Трампа, Ден Скавино Млађи, изјавио је да је Трамп преживео атентат зато што је померио главу када је показивао на велики екран на стадиону у тренутку када је испаљен хитац.

"Хвала Богу, синоћњи митинг је био онај на којем је председник Трамп желео да употреби џамботрон, због чега је мало померио главу у тренутку када је испаљен хитац", рекао је Скавино на мрежи Икс.

Додао је да је бивши председник захвалан на подршци америчког народа док се спрема за националну конвенцију Републиканске странке у Висконсину, где ће странка званично именовати свог кандидата за изборе у новембру.

Трампов штаб прикупља донације за породицу убијеног шефа ватрогасца

Организациони тим председничке кампање бившег председника САД Доналда Трампа покренуо је акцију прикупљање донација за подршку жртвама пуцњаве у Батлеру у Пенсилванији и њиховим породицама, а којој су се одмах одазвали бивши председнички кандидат републиканац Вивек Рамсвами и Трампова ћерка.

Један учесник јучерашњег скупа на којем је Трамп говорио је погинуо, а двојица су повређена. Снајперисту (20) је убила тајна служба. Том приликом метак је Трампу окрзнуо уво.

Ова акција је промовисана и на друштвеним мрежама како би се лакше дошло до милион долара намењих породици убијеног и породицама рањених који су, како преносе медији, у критичном стању.

Убијени учесник скупа у Пенсилванији Кори Комператоре имао је 50 година, био је шеф ватрогасаца из Бафала и, како преносе медији, он је телом заштитио жену и ћерке.

Бивши председнички кандидат Вивек Рамсвами донирао је 30.000 долара, а ћерка бившег председника САД Иванка Трамп и њен супруг Џаред Кушнер 10.000 долара.

На страници, коју је покренула Мередит О'Рурк, Трампова финансијска директорка кампање, стоји да их је председник Трамп још синоћ овластио да отворе налог за донације намењен присталицама и породицама рањених или убијених у бруталном и ужасном покушају атентата, преноси "Фокс њуз".

РИА новости преносе да је већ прикупљено више од милион долара за жртве пуцњаве на митингу Доналда Трампа, а да је донације дало скоро 15.000 људи.

Ким Дотком: Бајден не би оклевао да убије Трампа

Немачки бизнисмен и активиста Ким Дотком критиковао је председника Џозефа Бајдена и оптужио га за међународни тероризам у објави на друштвеној мрежи Икс.

"Бајден је одговоран за милион мртвих у прокси рату са Русијом. У акту међународног тероризма дигао је у ваздух гасовод Северни ток. Бајден је увезао милионе илегалаца да би их искористио као гласаче. Не би оклевао да убије Трампа или дигне свет у ваздух у нуклеарном рату", написао је он.

Гувернер Пенсилваније објавио идентитет страдалог на Трамповом скупу

Гувернер Пенсилваније Џош Шапиро саопштио је идентитет жртве након пуцњаве на Трамповом митингу. Човек који је убијен на скупу бившег председника САД је Кори Комператоре (50), рекао је Шапиро, а преноси АП.

"Комператоре је био шеф ватрогасаца из тог краја који је волео своју породицу. Кори је умро као херој, синоћ је заклонио своју породицу да их заштити", рекао је гувернер.

Шапиро је рекао да ће због Комператореове смрти заставе бити спуштене на пола копља. Он је одбио да изнесе више детаља о здравственом стању још двоје тешко повређених на скупу.

Нападач био сумњив полицајцима и пре атентата

Нападач на митингу бившег председника Доналда Трампа у суботу увече био је сумњив полицајцима и пре самог инцидента, преноси Си-Ен-Ен.

Локални органи реда мислили су да се можда понашао сумњиво у близини детектора за метал, изјавио је један од виших званичника полиције.

Они су преко радија јавили колегама да га држе на оку, а та информација је, према извору, прослеђена је и Тајној служби.

Касније су људи упозорили полицију на пољу изван догађаја да су видели наоружаног човека на крову.

Пентагон: Нападач на Доналда Трампа није имао било какве везе са војском

Пентагон је потврдио да нападач на бившег председника САД Доналда Трампа, Томас Метју Крукс није имао било какве везе са војском.

"Потврдили смо са сваком од грана војне службе да не постоји војна припадност осумњиченог са тим именом или датумом рођења у било којој грани, активној или резервној компоненти у њиховим одговарајућим базама података", рекао је портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик С Рајдер, пренео је Би-Би-Си.

Трамп је повређен у пуцњави у суботу увече током митинга у Батлеру у Пенсилванији.
Како је саопштила америчка Тајна служба, наоружани нападач и најмање један посетилац скупа су убијени, а још две особе које су присуствовале митингу су тешко повређене. Федерални истражни биро саопштио је да је Томас Метју Крукс (20), који је такође убијен, идентификован као осумњичени у покушају убиства Трампа.

Најџел Фараж иде у САД да подржи Трампа

Лидер Реформске странке Уједињеног Краљевства Најџел Фараж изјавио је да ће ићи на конвенцију Републиканске странке у САД како би подржао бившег америчког председника Доналда Трампа након покушаја атентата.

"Следеће недеље идем у Милвоки на Национални конгрес републиканаца. Радим то да бих подржао свог пријатеља Доналда Трампа", написао је Фараж у чланку за лист "Телеграф".

Бајден инсистирао да разговара са Трампом после атентата

Извор који има сазнања о позиву председника САД Џозефа Бајдена бившем председнику Доналду Трампу након атентата описао је разговор између два ривала као "добар" и "кратак и пун поштовања".

Два висока званичника Беле куће су слично описали синоћни позив, али су одбили да изнесу детаље о разговору, пренео је Си-Ен-Ен.

Високи званичник Беле куће рекао је да су Бајден и Трамп разговарали касно синоћ телефоном, при чему је Бајден желео да разговара директно са својим ривалом.

Бајден је поновио своју тврдњу да нема места или толеранције за политичко насиље и уверио Трампа да је дао смернице безбедносним агенцијама да спроведу комплетну истрагу.

Пре овог позива, њих двојица годинама нису директно разговарали, јер су и током дебате на Си-Ен-Ену комуницирали преко модератора.

Експлозивне направе пронађене у аутомобилу нападача

У аутомобилу осумњиченог за покушај атентата на бившег председника САД Доналда Трампа пронађене су експлозивне направе, пренео је "Волстрит џорнал" позивајући се на неименоване изворе.

"Власти су пронашле експлозивне направе у аутомобилу човека за кога званичници кажу да је покушао да убије бившег председника Доналда Трампа", наводи се у извештају, позивајући се на упућене у ток истраге.

Додаје се и да је аутомобил осумњиченог био паркиран у близини места митинга у Пенсилванији. АП наводи да су у кући осумњиченог пронађени и материјали за прављење експлозива.

Турска се нада мирним изборима у САД

Анкара се нада да ће председнички избори у Сједињеним Америчким Државама бити одржани у мирној атмосфери, саопштило је Министарство спољних послова Турске.

Они су оценили да је неприхватљиво мешање у демократију путем насиља, преносе "РИА Новости".

Ле Пенова пожелела Трампу брз опоравак

Једна од лидерки француске партије Национално окупљање Марин ле Пен пожелела је америчком председничком кандидату Доналду Трампу брз опоравак након покушаја атентата на њега током предизборног митинга.

Она је у објави на својој страници на друштвеним мрежама написала да је покушај атентата на Трампа "драматичан симбол насиља које подрива наше демократије". 

Пушка нападача купљена легално

Пушка којом је пуцано на бившег америчког председника Доналда Трампа купљена је легално, пренео је Еј-Би-Си њуз позивајући се на своје изворе.

Америчка телевизија известила је да траг оружја води до оца осумњиченог. 

Осам конгресмена сматра Бајдена кривим за покушај атентата на Трампа

Осам конгресмена из Републиканске партије изјавили су да актуелни председник САД Џозеф Бајден сноси кривицу за покушај убиства његовог претходника Доналда Трампа.

"Главна порука Бајденове кампање је да је Доналд Трамп ауторитарни фашиста који мора бити заустављен по сваку цену. Ова реторика је директно довела до покушаја убиства Трампа", написао је републикански сенатор из Охаја Џејмс Дејвид Венс.

Опширније прочитајте у посебној вести.

Меланија захвалила свима који су ризиковали животе да заштите Трампа

Меланија Трамп се огласила саопштењем након покушаја убиства њеног супруга Доналда Трампа.

"Када сам гледала како тај насилни метак погађа мог мужа Доналда, схватила сам да су мој живот и Баронов живот на ивици разорне промене", написала је Меланија Трамп, додајући да је "захвална храбрим агентима тајне службе и службеницима за спровођење закона који су ризиковали своје животе" да би га заштитили.

Бивша прва дама је изразила саучешће породицама невиних жртава које, како је навела,  сада пате због овог гнусног чина.

"Чудовиште које је препознало мог мужа као нељудску политичку машину покушало је да угаси Доналдову страст – његов смех, домишљатост, љубав према музици и инспирацију" додала је Меланија.

Она је свог мужа описала као "великодушног и брижног човека", са којим је била у "најбољим и најгорим временима".

Она је рекла да се данас уздиже изнад мржње, отрова и простих идеја које подстичу насиље.

"Ветрови промена су стигли. Онима од вас који плачете, захваљујем на подршци. Хвала свима који су занемарили политичке разлике. Хвала вам што памтите да је сваки политичар заправо мушкарац или жена, са породицом која га воли", написала је Меланија Трамп.

Отворен рачун за жртве пуцњаве на Трамповом скупу

На платформи "Го фанд ми" прикупљено је око 177.000 долара за жртве пуцњаве на митингу америчког председничког кандидата Доналда Трампа, 12 сати након покушаја атентата на њега на овом скупу.

"Трамп је одобрио креирање овог налога као места за донације породицама повређених или убијених у стравичном покушају атентата", наводи се на сајту платформе, а преносе "РИА Новости".

Према информацијама на њиховој веб страници, око 2,3 хиљаде људи дало је донације.

Републиканци не одустају од најављеног распореда Трампове кампање

Организатори Републиканске националне конвенције за именовање бившег председника Доналда Трампа за председничког кандидата, која би требало да почне 15. јула, саопштили су да упркос покушају атентата на политичара још нема информација о променама распореда или безбедносним мерама.

"У овом тренутку немамо новости о евентуалним променама распореда или безбедносним мерама", саопштила је прес служба организационог комитета за РИА Новости.

Раније је најављено да ће Републиканска конвенција, на којој је Трамп предложен као председнички кандидат странке, бити одржана од 15. до 18. јула у Висконсину.

Мајице са Трамповим ликом на продају

Мајице са Трамповим ликом већ су почеле да се продају након атентата.

Осим тога, мајице са фотографијом бившег америчког председника појавиле су се и у понуди највеће кинеске платформе за е-трговину "Таобао" само неколико сати након инцидента, пише "Саутх Чајна морнинг пост".

Чешки председник о атентату на Трампа: Напета атмосфера никоме не користи

Напета атмосфера у друштву никоме не иде у прилог, политичари треба да покушају да смире ситуацију, а насиљу није место у демократском друштву, изјавио је чешки председник Петр Павел поводом атентата на бившег лидера и председничког кандидата Доналда Трампа.

Он је рекао да га је вест о покушају атентата на председничког кандидата Доналда Трампа затекла на лету из Хјустона за Праг.

"Насиљу није место у демократском друштву, тако да се напад на бившег америчког председника мора безусловно осудити. Напета атмосфера у друштву не користи никоме, а потребно је да политичари настоје да смире ситуацију. Доналду Трампу желим брз опоравак", написао је Павел на друштвеној мрежи.

Трампов тим тврди да је тражио додатну заштиту, тајна служба негира

Тим Доналда Трампа је америчкој тајној служби упутио захтев за додатну заштиту, али му није одобрено, пренео је "Њујорк пост", позивајући се на изворе. Сама служба демантовала је ове наводе.

"Трамп је рањив јер његовом безбедносном тиму недостају ресурси", пише "Њујорк пост".

Наводи се да Трамп путује са само малим делом обезбеђења, упркос томе што је председнички кандидат и бивши председник.

Иванка Трамп: Волим те тата, данас и увек

Ћерка бившег америчког председника Доналда Трампа, Иванка, реаговала је у изјави на друштвеној мрежи 'Икс', захваливши органима за спровођење закона на брзом одговору.

"Хвала вам на љубави и молитвама за мог оца и друге жртве бесмисленог насиља у Батлеру у Пенсилванији", написала је она.

Изразила је захвалност Тајној служби и другим службеницима за успешно спровођење закона и њихову брзу и одлучну акцију.

"Настављам да се молим за нашу земљу. Волим те тата, данас и увек", написала је она.

Бивши председник је раније на мрежи Трут соушал рекао да је погођен метком изнад десног уха и изразио саучешће погинулом учеснику скупа.

Обратио се Трамп: Сада је најважније да будемо уједињени

"У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо свој прави карактер Американаца, остајући јаки и одлучни", написао је Трамп на друштвеној мрежу "Трут сошл".

Ово је друго обраћање бившег председника САД после синоћњег атентата у Пенсилванији.

Вулин: Нека се припреме Вучић и сви који имају храбрости да се боре за слободу

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин изјавио је да је покушај убиства бившег председника Трампа израз дозвољене и подстакнуте мржње, исте оне мржње која се подстиче и слободно исказује према Александру Вучићу и Србији.

Он је позвао све надлежне у Србији да подигну мере обезбеђења за председника Александра Вучића и његову породицу, рекавши да јавност "пречесто покушава да их медијским притисцима натерају да се одрекну заштите државе и буду још лакше мете".

Гренел: Како очекујете да се понашају лабилне особе када читају ваше медије?

"Његово име је Доналд Трамп. И зашто желите брз опоравак некоме кога називате претњом по демократију свакога дана? Постоје последице ваше радикалне реторике. Шта очекујете да ураде лабилни људи када то прочитају? Промените вашу реторику ако вас је узнемирио јучерашњи поокушај атентата", објавио је а Иксу бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел док је полемисао са америчким новинарима и корисницима ове друштвене мреже.

Наиме, он је реаговао на поруке новинара који раде у медијима који свакодневно сатанизују Доналда Трампа и називају га претњом по демократију у Америци.

Гренел је подсетио да је пре шест дана Магазин "Њу Рипаблик" писао како Трамп испуњава 9 од 17 ставки које дефинишу фашизам.

Он је позвао новинаре који су то писали на одговорност и поновио питање како очекују да се понашају људи који то прочитају.

Стевандић: Трамп синоћ изабран за председника САД

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оценио је данас да је бивши председник САД и највероватније председнички кандидат Републиканске странке Доналд Трамп "синоћ изабран за америчког председника".

Стевандић је на друштвеној мрежи Икс навео да је метак промашио Трампа и "погодио све оне који су га циљали".

"Теоретичари завера кажу атентат на њега је очекиван јер је Џозеф Бајден потонуо као кандидат. А убијање атентатора затвара круг као код Џона Кенедија. Верујући опомињу да Бога има. Напето је", написао је Стевандић.

Ђурић: Дубоко смо забринути

Србија се солидарише с бившим америчким председником Доналдом Трампом и Сједињеним Америчким Државама после синоћног покушаја убиства, саопштио је данас српски министар спољних послова Марко Ђурић.

"Дубоко смо забринути због таквих чинова политичког насиља, којима није место у нашем друштву. У мислима смо с њим (Трампом) и његовом породицом", написао је Ђурић на платформи Икс.

Вучић о атентату на Трампа и Фица

Извештавање о атентату на Трампа је резултат лажних либераланих система, а у ствари дубоко аутократских и медија и политичара и дубоко аутократске опредељене јавности, који не преносе тачне речи и изјаве,  рекао је председник Србије Александар Вучић који борави у Египту.

"Они данас кажу Вучић позвао на мир и стабилност запета иако потпирује ватру. Они не могу да пусте ни шта сам рекао. Они морају да износе свој закључак, зато што им се не свиђа оно што сам рекао", поручио је председник Србије који је у званичној посети у Египту. 

Опширније прочитајте овде.

Трамп ће бити на конвенцији Републиканске странке у Милвокију

Упркос покушају атентата, Доналд Трамп ће присуствовати конвенцији Републиканске странке која ће почети у Милвокију 15. јула, пишу амерички медији.

"Трамп се радује се што ће се придружити догађају како би на конвенцији био номинован за 47. председника Сједињених Држава", наведено је у саопштењу Републиканске странке.

Затворен ваздушни простор изнад Бетел парка

Америчке власти затвориле су данас ваздушни простор изнад Бетел парка, одакле је Томас Метју Крукс, осумњичени за напад на бившег председника САД Доналда Трампа на предизборном митингу у Батлеру, у Пенсилванији.

Федерална управа за ваздухопловство саопштила је да је ваздушни простор затворен из посебних безбедносних разлога, преноси Еј-Би-Си њуз.

Вучевић: Насиљу не може и не сме бити места у политици

Премијер Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио атентат на бившег америчког председника Доналда Трампа, уз оцену да "насиљу не може и не сме бити места у политици".

"Најоштрије осуђујем покушај атентата на 45. председника САД Доналда Трампа. Насиљу не може и не сме бити места у политици. Сви заједно морамо пружити отпор свакоме ко мисли да метком, уместо гласачким листићем, може да доноси одлуке. Демократија мора бити одбрањена, а људски живот неприкосновен", навео је Вучевић.

Премијер Србије пожелео је Трампу, који је у атентату повређен, брз опоравак.

Претражује се породична кућа атентатора, није имао полицијски досије

Улице Бетел Парка које воде до куће 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса у предграђу Питсбурга, младића осумњиченог за покушај убиства Доналда Трампа на предизборном митингу у Батлеру, у Пенсилванији, сада су затворене. 

Полиција, Федерални истражни Биро (ФБИ) и Тајна служба претражују његову породичну кућу.

Још није јасно шта је била мотивација нападача, али локална полиција истиче да Томас Крукс нема криминални досије.

Бетел Парк је луксузно приградско насеље са тржним центрима и продавницама органске хране. 

Његове компшије истичу да су шокирани нападом и подсећају да је у овом крају 2018. године дошло до масовне пуцњаве у близини локалне синагоге. 

Додик оштро осудио покушај убиства Трампа

Председник Републике Српске Милорад Додик оштро је осудио покушај убиства председничког кандидата и бившег председника САД Доналда Трампа.

"Желим му брз опоравак и испуњење свих будућих амбиција. Насиље никада не би требало да буде одговор на било који политички став", навео је Додик на мрежи Икс.

Реакције светских лидера на покушај атентата: У шоку смо

Светски лидери осудили су данас покушај убиства Доналда Трампа.

Они су изразили шок због догађаја, осудили политичко насиље и пожелели Трампу брз опоравак.

Ко је све од политичких званичника реаговао и шта је рекао прочитајте овде.

Сиси: Осудио напад и пожелео Трампу брз опоравак

Египат осуђује инцидент и жели брз опоравак бившем америчком председнику и председничком кандидату Доналду Трампу, поручио је египатски председник Абдел Фатах Ал Сиси

"Са забринутошћу сам пратио издајнички инцидент са бившим америчким председником и председничким кандидатом Доналдом Трампом", навео је Сиси у саопштењу које је објавила његова канцеларија.

Роберт Фицо: Копиран сценарио

Словачки премијер Роберт Фицо који се недавно вратио функцији након што је преживео атентат, огласио се поводом догађаја у Америци, преносе РИА Новости.

"Копирали су сценарио. Његови опоненти су подстицали друштво све док се неко није латио оружја".

Сада ће, према речима Фица, уследити изјаве о помирењу, спокоју и праштању.

Захарова: САД распирују мржњу према политичким противницима

"Пре тачно два месеца скренула сам пажњу на то да у Америци буквално подстичу распиривање мржње према политичким противницима, а навела сам и примере америчке традиције атентата и убистава председника и председничких кандидата", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Захарова: Америчким новцем се финансирају атентати и тероризам Кијева

Покушај убиства руског председника Владимира Путина, који је поменуо Кирил Буданов, припремљен је америчким новцем, навела ја званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Јуче је један од лидера кијевског режима, Кирил Буданов, отворено признао да  је украјинска обавештајна служба спремала покушаје убиства председника Русије. Дакле, овај покушај атентата је припреман америчким новцем. Без америчког новца не би било штетних активности Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране, украјинске безбедносне службе и кијевског режима у целини", оценила је Зарова.

Предложила је Американцима да новац, који шаљу Владимиру Зеленском, усмере на америчку полицију и друге службе које су задужене за ред и мир унутар САД.

Нападач на Трампа регистрован као гласач републиканаца, дао донацију демократама

Наоружани нападач Томас Метју Крукс, осумњичен за напад на бившег председника Доналда Трампа током његовог предизборног митинга у Пенсилванији регистрован је као 20-годишњи гласач републиканаца, али је дао донацију од 15 долара једној организацији наклоњеној Демократској странци, преноси Си-Ен-Ен.

ФБИ је идентификовао осумњиченог нападача на Трампа као Томаса Метју Крукса, који је живео у Бетел парку, предграђу Питсбурга, око 80 километара јужно од локације на којој се одржавао Трамповог митинг, преноси Си-Ен-Ен.

Крукс је 2022. године завршио средњу школу Бетел Парк, пренели су локални медији, а записници Савезне изборне комисије показују да је донатор наведен под именом Томас Крукс са истом адресом као и нападач, у јануару 2021. године дао донацију од 15 долара једног организацији за политичку акцију наклоњеној Демократској странци.

Нови снимак атентата на Трампа

На друштвеним мрежама освануо је још један снимак тренутка када за сада неидентификовани нападач пуца на бившег председника САД Доналда Трампа док је говорио на митингу у Пенсилванији.

Како се може видети на драматичном снимку, док држи говори Трамп схвата да је погођен и тог момента припадници обезбеђења скачу на њега да га заштите од другог метка. Полиција и војска наоружана до зуба стаје на бину како би могла да реагује у случају да нападач покуша поново да пуца.

Оно што је цео свет приметио јесте да Трамп упркос нападу, рањавању остаје на бини и шаље снажну поруку присталицама, дижући песницу високо, док се обезбеђење труди да га "покрије" целог како случајно не би био погођен још једним метком. Трамп је чак припаднике обезбеђења док покушавају да га безбедно спусте са бине зауставио да би узвикнуо окупљенима: "Борба, борба, борба".

Потом су га спустили са бине, а у првој изјави након немилог догађаја поручио је да је добро.

САД: Трампова кампања најавила појачане мере безбедности

Менаџмент председничке кампање Доналда Трампа саопштио је данас да ће након покушаја убиства бившег председника САД на предизборном скупу у Пенсилванији појачати мере безбедности.

Бивши председник Трамп и управа његове изборне кампање потврдили су да ће кампања надаље примењивати додатне безбедносне мере након пуцњаве на Трамповом митингу у Батлеру, у америчкој савезној држави Пенсилванија, преноси Си-Ен-Ен.

Ко-менаџери Трампове кампање Сузи Вајлс и Крис Ла Сивита поручили су да су "још увек шокирани" нападом, али изражавају наду да ће овај ужасан акт ујединити Трампов тим, а заправо и нацију "јер се мора обновити посвећеност безбедности и миру у нашој земљи".

"Осуђујемо све облике насиља и нећемо толерисати опасну реторику на друштвеним мрежама," истиче се у поруци ко-менаџера Трампове кампање.

Симоњан сумња да је убица деловао сам

Кад пратиш Америку, као да пратиш ТВ серију чијим сценаристима је одавно понестало маште и понављају се из епизоде ​​у епизоду, али си се већ навикао на ликове, као на собне папуче, па настављаш да гледаш, оценила је главна и одговорна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан на Телеграму

Када се исцрпе сви други начини да се решиш незгодног председника, на сцену ступа добри стари Ли Харви Освалд, написала је Симоњан.

Коментаришући одлуку америчких власти да верују да је атентатор деловао самостално, како је то саопштила је државна полиција Пенсилваније, Симоњан је одговорила кратко: "Како да не."

Маск: Опасна времена, покушали су да ме убију два пута у последњих осам месеци

"Опасна времена су пред нама. У последњих осам месеци две особе (раздвојени инциденти) су већ покушале да ме убију. Ухапшени су са оружјем око 20 минута од седишта Тесле у Тексасу", објавио је амерички милијардер и власник друштвене мреже Икс Илон Маск поводом атентата на Трампа.

Пре овога је рекао да у потпуности подржава Трампа и да се нада његовом брзом опоравку.

Дачић:Најоштрије осуђујем покушај убиства Трампа, нешто слично се спроводи и у Србији

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић осудио је данас покушај убиства Доналда Трампа и пожелео му брз и успешан опоравак додајући да је "атентат на бившег председника САД највећи, жалостан и трагичан доказ какве су последице кампање мржње, претњи и дехуманизације једног човека".

"Све је то, у ствари, била морална, медијска и политичка припрема за убиство, и његово оправдање. Како се видело, то постаје и веома озбиљан безбедносни ризик. Нешто слично се спроводи и у Србији, кроз нападе на председника Републике Србије Александра Вучића и његову породицу", саопштио је Дачић.

Он је истакао да је обавеза целог друштва да се томе супротставимо.

"Најоштрије осуђујем покушај убиства Доналда Трампа и желим му брз и успешан опоравак,” изјавио је Дачић, како је саопштио МУП.
(Крај) /јбу

ФБИ идентификовао Томаса Метјуа Крукса као субјекта умешаног у покушај убиства Трампа

Федерални истражни биро идентификовао је 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса као "субјекта умешаног" у покушај убиства бившег председника Доналда Трампа, наводи се у саопштењу.

У саопштењу ФБИ наведено је да је Крукс из Бетел парка у Пенсилванији, преноси Си-Ен-Ен.

Видео атентатора појавио се на друштвеним мрежама, у коме наводи да мрзи републиканце и Доналда Трампа.

"Погађајте, имате погрешног човека", рекао је он представљајући се као Томас Метју Крукс.

Бела кућа: Бајден разговарао с Трампом након покушаја убиства

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је у суботу са Доналдом Трампом, после покушаја убиства бившег председника САД на његовом предизборном митингу у Пенсилванији, потврдио је неименовани званичник Беле куће.

"Бајден је такође разговарао са гувернером Пенсилваније Џошом Шапиром и градоначелником Батлера Бобом Дандојием", додао је неименовани званичник, преноси Ројтерс.

Због атентата на Трампа током предизборног скупа у Батлеру, председник Бајден вратити се у Белу кућу у недељу ујутро, саопштила је Бела кућа.

ФБИ: Покушај убиства Трампа у Пенсилванији,близу смо идентификовања нападача

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) истражује пуцњаву на митингу у Пенсилванији у суботу као "покушај убиства" бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, саопштили су данас званичници ФБИ наводећи да су близу идентификовања убијеног нападача који није имао лична документа код себе.

Специјални агент ФБИ Кевин Ројек изјавио је на конференцији за новинаре да ФБИ у овом тренутку не може да објави име нападача, да раде на биометријској потврди, анализирају ДНК нападача и прегледају фотографије, као и да осумњичени нападач није имао лична документа код себе, што успорава процес идентификације, преноси Ројтерс.

"Ово што се догодило називамо покушајем убиства бившег председника Доналда Трампа", рекао је Ројек.

ФБИ је за сада идентификовао нападача на Доналда Трампа као 20-годишњака из Пенсилваније, јавио је раније извештач Си-Ен-ЕН позивајући се на своје изворе.

Осумњичени за пуцњаву на митингу Доналда Трампа био је мушкарац који је преминуо након испаљивања хитаца на бившег председника САД, потврдили су на јутрошњој конференцији за новинаре званичници државне полиције Пенсилваније.

"Три учесника митинга који су повређени у пуцњави су одрасли мушкарци. Једна од жртава је преминула...Пратимо много информација. Проћи ће неко време пре него што можемо коначно одговорити на питање ко је био нападач", рекао је на брифингу за новинаре Џорџ Бивенс, заменик комесара за операције државне полиције Пенсилваније.

Вучић изразио дубоку забринутост због покушаја атентата на Трампа

Председник Србије АИександар Вучић изразио је дубоку забринутост због покушаја атентата на бившег председника САД и пријатеља Србије Доналда Трампа и снажно осудио насиље као начин политичке борбе.

"Желим му брз и успешан опоравак, уверен да ће из ове борбе изаћи још јачи", написао је председник Вучић на мрежи Икс.

Трамп послао мејл присталицама: Никада се нећу предати

Бивши председник Доналд Трамп послао је мејл својим присталицама са кратком, али пркосном поруком након што је повређен током пуцњаве на његовом митингу у суботу увече у Батлеру у Пенсилванији.

"Ово је порука од Доналда Трампа“, стајало је у кратком мејлу. "НИКАД СЕ НЕЋУ ПРЕДАТИ!”, преноси Си- Ен-Ен.