Свет

Агенција за националну безбедност ЦГ: На Ђукановића се спрема атентат; Добија јаче обезбеђење

Управа полиције (УП) Црне Горе саопштила да је формиран предмет поводом информација о наводном планирању атентата на бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића  
Агенција за националну безбедност ЦГ: На Ђукановића се спрема атентат; Добија јаче обезбеђење© Antonio Ahel/ATAImages

"Агенција за националну безбедност обавестила је у суботу поподне Управу полиције да су добили оперативни податак да се припрема убиство бившег председника државе Мила Ђукановића", објавио је касно синоћ подгорички портал "Вијести".

Према незваничним сазнањима портала, Агенција је пре три дана добила "озбиљан оперативни податак да једна организована криминална група са Kосова, која своје краке има и у Албанији, наводно припрема да изврши атентат на Ђукановића".

Извор  из тајне службе потврдио је "Вијестима" да Агенција са партнерским службама проверава тај податак, да су у току истраживања као и да због међународних провера оперативног податка, "АНБ није одмах обавестила Управу полиције да је могуће угрожена безбедност Ђукановићу".

"Вијести" су раније у суботу објавиле да је "бивши председник Црне Горе обавестио црногорске надлежне органе да је добио информацију да се на њега припрема атентат".

Тајна служба је због ове информације, како сазнају "Вијести", изјавила да ће "доставити иницијативу Управи полиције да се Ђукановићу и члановима његове породице одмах појача полицијска заштита".

То је и урађено у току дана, па је Управа полиције (УП) Црне Горе саопштила да је формиран предмет поводом информација о наводном планирању атентата на бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Одлучено је и да се мере обезбеђења Ђукановића појачају из превентивних разлога, преноси портал РТЦГ.

Портал "Вијести" подсећа и да је полиција недавно смањила обезбеђење Ђукановићу, а план је био, како наводе, да се некадашњем шефу државе ускоро још смањи број припадника УП.

 Из Управе полиције, преносе даље, речено је да "не располажу подацима који би указивали на планиране активности које би биле усмерене на угрожавање безбедности бившег председника државе".

"Ранији председник је добио наведену информацију од одређених међународних званичника из обавештајне заједнице и са том информацијом упознао је државне органе", одговорено је из Ђукановићеве канцеларије на питање да ли је га је било ко из безбедносног сектора обавестио да му је угрожена безбедност, односно, да се на њега припрема атентат.

Извор близак Ђукановићу рекао је, преносе "Вијести" да га је "високи страни војни званичник са Kосова обавестио да организована криминална група из једне суседне земље наводно планира да изврши атентат, у спрези са безбедносним службама друге суседне земље“.

"Сходно члану 18 Закона о председнику Црне Горе по престанку функције Председник има право на стално лично обезбеђење у складу са безбедносном проценом коју утврђује надлежни орган, у складу са законом. У складу са позитивним прописима Агенција за националну безбедност је надлежна за сачињавање извјештаја о безбедносној процени о угрожености", саопштено је из Управе полиције.

 

image