Свет

Светски лидери у неверици, реакције на покушај убиства Трампа: То је болесно, у шоку смо

Да за насиље нема места у САД навела су двојица бивших америчких председника Барак Обама и Бил Клинтон који је навео да је са супругом Хилари тешког срца примио вест о нападу на Трампа и да је захвалан службама на брзој реакцији
Светски лидери у неверици, реакције на покушај убиства Трампа: То је болесно, у шоку смо© Andrew Harnik/Getty Images

После драматичних сцена и покушаја убиства бившег председника Америке Доналда Трампа током изборне кампање у Пенсилванији, бројни светски лидери упутили су осуде, изразили шок и неверицу.

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да "у Америци нема места за такву врсту насиља".

"То је болесно, то је један од разлога зашто морамо да ујединимо ову земљу. Не смемо да дозволимо да се ово догађа", рекао је Бајден у првом реаговању на атентат на Трампа.

Кинески председник Си Ђинпинг изразио је саучешће бившем председнику САД Доналду Трампу због пуцњаве, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

"Председник Си Ђинпинг је већ изразио симпатије према бившем председнику Трампу", наводи се у саопштењу на сајту кинеског министарства спољних послова.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који се састао са Трампом ове недеље током посете САД на самиту НАТО-а, раније је рекао да су његове молитве уз бившег председника "у овим тешким сатима".

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да су његове мисли са Доналдом Трампом и додао да је напад на бившег америчког председника "трагедија за наше (западне) демократије".

"Шаљем му жеље за брзи опоравак. То је трагедија за наше демократије. Француска дели шок и огорчење америчког народа", објавио је Макрон на свом Икс налогу.

Британски премијер Кир Стармер рекао је да је "запрепашћен шокантним сценама" на Трамповом митингу у Батлеру.

"Политичком насиљу у било ком облику нема места у нашим друштвима и моје мисли су са свим жртвама овог напада", навео је он.

Немачки канцелар Олаф Шолц на свом званичном налогу на друштвеној мрежи Икс осудио је покушај убиства америчког председничког кандидата Доналда Трампа.

"Напад на америчког председничког кандидата Доналда Трампа изазива презир. Желим му брз опоравак. Моје мисли су уз људе који су страдали у нападу. Овакви акти насиља прете демократији", написао је Шолц.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе поручио је да је атентат забрињавајућ.

Канадски премијер Џастин Трудо рекао да политичко насиље никада није прихватљиво.

Јапански премијер Фумио Кишида поручио је да се свет мора чврсто супротставити сваком облику насиља који доводи у питање демократију.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да га је пуцњава шокирала.

Премијер Индије Нерендра Моди свом пријатељу Трампу, како је написао пожелео је брз опоравак и брзо оздрављење.

Представник украјинског режима Владимир Зеленски каже да може само да се осуди оно што се десило Трамп – догађај је показао колико су велики изазови да се очува демократија.

"Насиље ни у којој форми нигде не сме да надвлада разум", рекао је Зеленски.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је на друштвеним мрежама Икс да је шокиран нападом на бившег америчког председника Доналда Трампа.

"Шокиран нападом на бившег председника Трампа. Политичко насиље је неприхватљиво у нашим демократским друштвима. Желимо му потпун и брз опоравак", написао је Мицотакис.

Портпарол генералног секретара Уједињених нација Антоније Гутереш осудио је пуцњаву и назвао је "чином политичког насиља".

Да за насиље нема места у САД навела су двојица бивших америчких председника Барак Обама и Бил Клинтон који је навео да је са супругом Хилари тешког срца примио вест о нападу на Трампа и да је захвалан службама на брзој реакцији.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је након атентата поручио да је важно јединство свих чланица како би се заштитила слобода и заједничке вредности.

"Шокиран сам покушајем убиства на бившег америчког председника Трампа. Желим му брз опоравак, моје мисли су са онима који су страдали. Осуђујем овај напад. Политичком насиљу нема места у нашим демократијама", написао је Столтенберг на Иксу.

Покушај атентата је осудио и азербејџански председник Илхам Алијев, који је на Иксу то назвао "покушајем политичког насиља".

"Напад на Трампа изазива шок и ужас. Чврсто осуђујемо тај чин и желимо Трампу брз опоравак", написао је Алијев на Иксу.

Брз опоравак Трампу пожелео је и шпански премијер Педро Санчез, истакавши да насиљу и мржњи није место у демократији.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен написала је на платформи X да је "дубоко шокирана" нападом на Трампа.

"Желим Доналду Трампу брз опоравак и изражавам саучешће породици невине жртве. Политичком насиљу нема места у демократији", саопштила је Фон дер Лајен.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок објавила је данас на свом X налогу да је покушај атентата на Доналда Трампа током предизборног скупа у Пенсилванији наговестио "мрачне тренутке" за америчку демократију.

"У демократијама се на изборима одлучује гласачким листићима, а не оружјем. У овим мрачним часовима за америчку демократију, моје мисли су са жртвама напада. Желим Доналду Трампу брзи опоравак", поручила је Бербокова.

image