Свет

Ко је Томас Метју Крукс, атентатор на Трампа?

Крукс је наводно био члан Републиканске странке, али је, према подацима Федералне изборне комисије, у јануару 2021. донирао 15 долара политичкој организацији повезаној са демократама
Ко је Томас Метју Крукс, атентатор на Трампа?Getty © Jeff Swensen

ФБИ је идентификовао осумњиченог нападача на Доналда Трампа као Томаса Метју Крукса, који је живео у Бетел Парку, предграђу Питсбурга, око 80 километара јужно од локације на којој је одржан Трампов политички скуп, пренео је британски лист "Дејли мејл".

Крукс је 2022. године завршио средњу школу Бетел Парк, пренели су локални медији.

Крукс је наводно био члан Републиканске странке, али је, према подацима Федералне изборне комисије, у јануару 2021. донирао 15 долара политичкој организацији повезаној са демократама.

Према званичним подацима безбедносних служби, Крукс је пуцао на Трампа са крова оближње зграде, а потом су га ликвидирали агенти тајне службе. Нападач је отворио ватру из пушке типа АП-15, са удаљености од око 100 метара.

ФБИ је у саопштењу додао да мотив за напад још увек непознат.

Један сведок је изјавио да је, убрзо након што је Трамп почео да говори, видео човека како се пење на зграду.

Други сведоци су описали "крваву и хаотичну сцену", са људима који су покушавали да пруже прву помоћ погођеним, пренео је Си-Ен-Ен.

У правцу Трампа испаљено је најмање осам хитаца. У пуцњави је убијена једна особа, а две се налазе у критичном стању, саопштили су званичници.

Агенти Тајне службе су заклонили бившег председника, коме се крв сливала низ лице.

Трамп је после пуцњаве подигао песницу и повикао: "Борба, борба, борба!", а затим је одведен у болницу.

Председнички избори у новембру били би први на којима је Крукс могао да учествује.

Си-Ен-Ен је у суботу позвао Круксовог оца Метјуа, који је рекао је да покушава да схвати "шта се дешава", али да ће "сачекати да разговара са органима реда" пре него што проговори о свом сину.

Када је убијен, Крукс није имао документе код себе, па су агенти "анализирали његову ДНК како би добили биометријску потврду", изјавио је агент из канцеларије ФБИ у Питсбургу Кевин Ројек.

Истрага о атентату је и даље отворена, наводи ФБИ у саопштењу.

Бивши амерички председник је накнадно, путем мејла, поручио присталицама да се никада неће предати.

Према судској евиденцији Пенсилваније, Крукс до сада није имао криминални досије.

image