Свет

Сведоци о нападу на Трампа: (Не)приметан нападач који пузи на необезбеђеном крову

Стручњаци за спровођење закона постављају бројна питања у вези са необезбеђеним кровом са ког је нападач пуцао на Трампа
Сведоци о нападу на Трампа: (Не)приметан нападач који пузи на необезбеђеном крову© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Атентатор на Доналда Трампа пуцао је са крова објекта који је удаљен око 150 метара од бине на којој је говорио бивши председник САД. Сведоци тврде да су уочили мушкарца које пузи са пушком по крову и о томе обавестили полицајце који су деловали збуњено.

Један очевидац тврди да је упозорио полицајце и рекао им да је видео нападача како се креће по крову зграде неколико тренутака пре покушаја убиства бившег председника Доналда Трампа на митингу у Батлеру, у Пенсилванији.

Бен Мејсер је био уз линију ограде када је видео како се "непозната особа помера са крова на кров", пренео је Си-Ен-Ен.

"Ја сам рекао да је неко на крову. Када сам се окренуо да се вратим тамо где сам био, почела је пуцњава, а онда је настао хаос и сви смо побегли. То би било то", рекао је Мејсер за локални радио КДКА.

Власти су идентификовале нападача на Доналда Трампа као 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса, којег су агенти тајне службе убили на лицу места након пуцњаве.

Досадашњом истрагом је утврђено да је нападач пуцао са равног крова објекта који је био удаљен између 120 и 150 метара од бине на којој је Трамп говорио пред окупљеном масом симпатизера.

Иза бине и трибина налазе се објекти (амбари) на локалној фарми на чијим крову су били размештени полицијски снајперисти који су, чини се, јасно могли да уоче нападача.

Стручњаци за спровођење закона постављају бројна питања у вези са необезбеђеним кровом са ког је нападач пуцао на Трампа.

Два бивша агента ФБИ изразила су изненађење да кров на коме је наоружани нападач испалио више хитаца није био обезбеђен с обзиром на то колико је био близу бине где је Трамп говорио присталицама.

"Та особа која је пуцала је чучнула, па је пузала по крову, са пушком. Јасно се видело. Обавестили смо полицију, али нису реаговали. Два минута касније, из тог правца су се зачули пуцњи", рекао је један од сведока догађаја.

Распоред пуцњева

Према распореду, митинг је почео у 17 часова по локалном времену. Трамп се маси обратио у 18.03, а пуцњи су се чули у 18.11.

Минут касније, припадници Тајне службе су обавестили бившег америчког председника да му уво крвари, а у 18.14 часова Трампова делегација возилима је напустила подручје на којем је одржан предизборни скуп.

ФБИ је у 18.42 издао прво саопштење у ком се наводи да је Трамп добро и безбедно. Сат времена касније потврђена је смрт нападача, након чега су се огласили прво актуелни председник Џозеф Бајден, а потом и Трамп.  

"Кров је требало да буде обезбеђен пре самог скупа", каже Стив Мур, пензионисани специјални ФБИ агент и бивши снајпериста ове организације.

Његов колега, Боби Чекон, сматра да је чињеница да нико није чувао објекат са којег је пуцано "велики пропуст" безбедносних служби и "савршена прилика за потенцијалне нападаче".

"Та зграда је најближа бини. Са јасним прегледом. Шокиран сам да никога од наших није било на том крову", наглашава Чикон.

Обојица саговорника наводе да је идеја да тај кров буде необезбеђен невероватна.

"Сада следе велике и драстичне промене у безбедносним процедурама као последица овог догађаја. Прстен обезбеђења морао би да буде далеко шири", закључују бивши ФБИ агенти.

image