Свет

Огласио се Трамп: Нећемо се плашити, наставићемо да пркосимо злу

Ово је друго обраћање бившег председника САД после атентата
Огласио се Трамп: Нећемо се плашити, наставићемо да пркосимо злу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

"У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо свој прави карактер Американаца, остајући јаки и одлучни", написао је Доналд Трамп на налогу на друштвеној мрежи Трут соушл.

Трамп је у другој објави на својој друштвеној мрежи од атентата који је на њега изведен у суботу, навео да се једва чека да се  "великој нацији" обрати на Републиканској националној конвенцији у Висконсину ове недеље.

Он је захвалио свима на мислима и молитвама и оценио да је "само Бог спречио да се деси оно што се не може замислити".

"Нећемо се плашити, већ ћемо уместо тога остати отпорни у својој вери и пркосни пред лицем зла. Наша љубав је са осталим жртвама и њиховим породицама. Молимо се за опоравак рањених, а у срцима чувамо успомену на особу која је страдала на тако ужасан начин", написао је Трамп.

Бивши председник САД је претходно на истој друштвеној мрежи потврдио да је на републиканском скупу у Пенсилванији погођен из ватреног оружја и рекао да га је метак погодио у горњи део десног уха.

Трамп је захвалио америчкој тајној служби и подршци представника закона на њиховом "брзом одговору" и изразио саучешће "породици особе која је убијена на митингу, као и породици друге особе која је тешко повређена".

Аудио снимак: Трамп захтевао да узме ципеле

Само неколико минута пошто је 20-годишњи нападач пуцао на њега Трамп је рекао агенту тајне службе који га је позвао да крене са говорнице: "Чекајте да узмем ципеле". Пред одлазак са места напада три пута узвикнуо је "борба", преноси Си-Ен-Ен.

Неколико тренутака пошто је погођен у суботу на митингу у Батлеру, Трамп је окрвављеног уха и образа напустио бину, опкољен агентима, а аудио снимци указују на хаотичност сцене непосредно након атентата.

Трамп је говорио у тренутку када су одјекнули пуцњи, а потом се ухватио за уво и чучнуо, при чему га је обезбеђење опколило.

"Сагните се, сагните се, сагните се", рекао је један агент, после чега се чуо још један пуцањ и женски врисак.

Чули су се и гласови више агената тајне службе, један који каже "устаните" и други који говори "степенице су спремне".

Након што је чуо да је нападач оборен, Трамп и агенти су устали, а Си-Ен-Ен наводи, на основу аудио снимка, шта су затим републикански председнички кандидат и агенти Тајне службе говорили.

"Чекајте да узмем ципеле, чекајте да узмем ципеле", рекао је Трамп, а након тога је агент рекао: "Имам Вас господине, имам Вас господине".

Пошто је Трамп поново тражио да узме обућу, други агент је рекао "Чекајте, глава Вам је крвава".

"Морамо да се преместимо...", рекао је затим агент, а Трамп је на то поново затражио да узме ципеле.

Жена агент је затим рекла ОК, а Трамп је поновио:"Чекајте, чекајте, чекајте", пренео је Си-Ен-Ен.

Трамп је стиснуте и уздигнуте песнице ка публици три пут изговорио "Борба", а уследило је клицање публике.

Трамп и тим Тајне службе су на крају отишли са подијума ка возилима, док је публика узвикивала "САД, САД, САД".

image