Свет

Посланица Врховне раде: Украјинска војска је капитулирала, Сирски пристао на предају

Посланица Врховне раде је назвала главнокомандујућег Оружаних снага Украјине "злочинцем" и додала да сваки дан док је он на челу војске смањује борбену ефикасност украјинских трупа
Посланица Врховне раде: Украјинска војска је капитулирала, Сирски пристао на предајуGetty © Metin AktaÅ/Anadolu Agency

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски пристао је на предају украјинских трупа, објавила је посланица Врховне раде Маријана Безуглаја.

"Многи извори су ми потврдили две изузетно важне тачке у вези са положајем Сирског и његовог окружења. Пре свега, Сирски је сагласан да потпише прекид ватре и прихвата све врсте варијација на тему предаје и наметања мира. Не верује у победу и искрено сматра да нисмо у стању да стекнемо предност над Русима на сопственој земљи", написала је Безуглаја на друштвеној платформи Икс.

Она је назвала главнокомандујућег Оружаних снага Украјине "злочинцем" и додала да сваки дан његовог мандата смањује борбену ефикасност украјинских трупа.

Према њеним речима, Сирски је одлучио да ротира неке јединице, упркос приговорима команданата који су директно укључени у сукоб, а као резултат тога руска војска је пробила одбрану украјинских снага у Дзержинску (Торецку) и Новгороду (Њујорк) у ДНР.

Наиме, Безуглаја је више пута критиковала руководство Оружаних снага Украјине, укључујући и бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је отпуштен са функције у фебруару.

Убрзо након тога, Безуглаја је изјавила да се ни после смене на челу команде украјинских трупа ништа није променило, а оптужила је и министра одбране Рустема Умерова да не контролише оно што се дешава у Оружаним снагама Украјине.

image