Посланица Врховне раде: Украјинска војска је капитулирала, Сирски пристао на предају

Посланица Врховне раде је назвала главнокомандујућег Оружаних снага Украјине "злочинцем" и додала да сваки дан док је он на челу војске смањује борбену ефикасност украјинских трупа

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски пристао је на предају украјинских трупа, објавила је посланица Врховне раде Маријана Безуглаја.

"Многи извори су ми потврдили две изузетно важне тачке у вези са положајем Сирског и његовог окружења. Пре свега, Сирски је сагласан да потпише прекид ватре и прихвата све врсте варијација на тему предаје и наметања мира. Не верује у победу и искрено сматра да нисмо у стању да стекнемо предност над Русима на сопственој земљи", написала је Безуглаја на друштвеној платформи Икс.

Она је назвала главнокомандујућег Оружаних снага Украјине "злочинцем" и додала да сваки дан његовог мандата смањује борбену ефикасност украјинских трупа.

Према њеним речима, Сирски је одлучио да ротира неке јединице, упркос приговорима команданата који су директно укључени у сукоб, а као резултат тога руска војска је пробила одбрану украјинских снага у Дзержинску (Торецку) и Новгороду (Њујорк) у ДНР.

Наиме, Безуглаја је више пута критиковала руководство Оружаних снага Украјине, укључујући и бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је отпуштен са функције у фебруару.

Убрзо након тога, Безуглаја је изјавила да се ни после смене на челу команде украјинских трупа ништа није променило, а оптужила је и министра одбране Рустема Умерова да не контролише оно што се дешава у Оружаним снагама Украјине.