Свет

Реаговања инвеститора: Трампу порастао рејтинг?

Већина инвеститора у својим коментарима оцењују да су шансе за изборну победу бившег америчког председника сада много веће
Реаговања инвеститора: Трампу порастао рејтинг?© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Инвеститори и финансијски аналитичари широм света огласили су се након атентата на републиканског председничког кандидата Доналда Трампа током предизборног скупа у Пенсилванији.

Главни инвеститор у фирми "Кресет капитал" из Чикага, Џек Еблин, изјавио је да је "спектар политичког насиља увео читав нови ниво потенцијалне нестабилности".
Он је додао да тржиште не воли несигурност и нестабилност јер нико не жели такво окружење. Еблин сматра да је атентат вероватно увећао Трампову репутацију, преноси Ројтерс.

Бивши председавајући једног од комитета у фирми "Стандард и Пурс" из Њујорка, Џон Чејмберс, рекао је да је ужаснут покушајем убиства бившег председника.

"То би могло да подстакне повратак политичком насиљу, какво су САД искусиле 60-их година прошлог века", рекао је он, додајући да би такав исход могао да буде тежак, али да верује у снагу америчких институција.

Водећи економиста компаније "Анекс велт менаџмент" из Висконсина Брајан Јакобсен казао је да је питање како ће ово деловати на изгледе једног кандидата у односу према другом.

"Да ли ће то избацити Трампа из игре? Заправо би могло да ојача решеност његових присталица да изађу на биралишта", навео је он, додајући да не очекује за сада реакцију финансијских тржишта.

Председник "Јурејжа групе" из Њујорка, Ијан Бремер, казао је да је дубоко забринут да би ово могло донети много више политичког насиља и социјалне нестабилности.

Директор групе "Ејжа рисерч" из Сингапура, Кун Гох, навео је да су се шансе Трампа за победу повећале за 70 одсто након атентата, али да није сигуран како ће се то одразити на тржишта.

Водећи инвеститор у фирми" Вантаџ поинт асет" из Сингапура, Ник Ферес, казао је да ће изборна победа Трампа бити веома убедљива.

"Трамп је увек био више оријентисан ка тржишту", истакао је он, подсетивши да је после атентата на Роналда Регана 1981. њему подршка знатно скочила.

image