Свет

Бајден: Тајна служба да обезбеди потпуну сигурност Трампа, мотиви атентата непознати

Председник САД је позвао јавност да не спекулише о разлозима атентата
Бајден: Тајна служба да обезбеди потпуну сигурност Трампа, мотиви атентата непознати© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден рекао је да је наложио америчкој Тајној служби да обезбеди потпуну сигурност за бившег председника САД Доналда Трампа након атентата.

Осим тога, у обраћању јавности истакао је да директор Тајне службе има задатак да још једном провери све мере безбедности на следећем конгресу републиканаца и обећао да ће истрага о покушају убиства Трампа бити брза, али темељна.

"Мотиви зашто је пуцано на Трампа нису утврђени", рекао је Бајден и позвао да се не спекулише о овој теми док се не разјасне околности.

Бајден је навео да су он и потпредседница САД Камала Харис добили извештаје од директора ФБИ, директора америчке Тајне службе и других.

"Истрага којом руководи ФБИ је у почетним фазама. Не знамо још шта је био мотив атентата, али знамо које починилац. Немојте правити претпоставке, већ пустите да ФБИ ради свој посао'', рекао је Бајден.

Такође, он је истакао да у САД нема места за било какво насиље.

"Покушај убиства у супротности је са свим за шта се залажемо као нација и то не смемо више да дозволимо. Наш циљ је јединство и од тога ништа није важније. Разговараћемо, нећемо се слагати и то се неће променити", рекао је Бајден.

Подсетио је и да је синоћ разговарао са Трампом, као и да је разговор био кратак и добар.

"Захвалан сам на томе што је он добро и што се опоравља. Џил (прва дама САД) и ја се молимо за њега и његову породицу'', поновио је Бајден.

Он је изразио саучешће породици ватрогасца који је синоћ убијен док је покушавао да телом заштити своју породицу.

"Молимо се за опоравак оних који су синоћ повређени", додао је председник САД и позвао нацију на јединство.

image