Свет

Укратко 14. јул: Атентат на Трампа у Пенсилванији, велики шумски пожар у Русији

Председник Србије учествовао је на пословном форуму у Египту и састао се са лидером Коптске православне цркве, док су се у Србији наставиле тропске температуре - у Ћуприји чак 41 степен
Укратко 14. јул: Атентат на Трампа у Пенсилванији, велики шумски пожар у Русији© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci
  • Бивши председник САД Доналд Трамп упуцан је на предизборном скупу у Пенсилванији, а припадници Тајне службе евакуисали су га са бине крвавог лица. Атентатор који је пуцао на њега је убијен. Одјекнуло је више хитаца, убијен је и један од учесника скупа, док је двоје тешко повређено, пренели су амерички медији. Нападач је идентификован као двадесетогодишњи Томас Метју Крукс, а бројни светски званичници осудили су атентат на бившег председника САД. 
  • У обраћању јавности председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден рекао је да је наложио америчкој Тајној служби да обезбеди потпуну сигурност за бившег председника САД Доналда Трампа након атентата. Осим тога, истакао је да директор Тајне службе има задатак да још једном провери све мере безбедности на следећем конгресу републиканаца и обећао да ће истрага о покушају убиства Трампа бити брза, али темељна.

  • Ватра је захватила 11 објеката на територији комплекса "Романтик" у Краснодарском крају, где се проширио шумски пожар, а евакуисано је 176 људи, јавља руско Министарство за ванредне ситуације на Телеграму.
  • Председник Србије Александар Вучић наставио је званичну посету Египту састанцима са египатским званичницима, учешћем на Египатско-српском пословном форуму, као и састанком са поглаваром Коптске православне цркве и патријархом Александријским Тавадросом II.

  • Цела Србија и данас је била у црвеном због веома високих температура. Најтоплији град био је Ћуприја где је у 16 сати измерено 41 степен, а одмах иза овог града следили су Смедеревска Паланка и Велико Градиште где је било 40 степени. 
  • Влада Северне Македоније прогласила је кризну ситуацију због великог броја пожара на територији те земље. Влада је на седници одлучила да због топлотног таласа и ситуације са пожарима кризна ситуација траје 30 дана.

  • Јавно комунално предузеће "Београдске електране" захвалило је МУП-у Србије и Тужилаштву за високотехнолошки криминал који су у најкраћем могућем року реаговали након претњи упућених предузећу преко друштвене мреже Инстаграм. Једна особа је тврдила да је хаковала рачун предузећа и позивала је на терористички напад речима "да вам опет дођу вехабије из Новог Пазара са стрелама", саопштено је из овог предузећа.

  • Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски пристао је на предају украјинских трупа, објавила је посланица Врховне раде Маријана Безуглаја на Иксу. "Сирски је сагласан да потпише прекид ватре и прихвата све врсте варијација на тему предаје и наметања мира", написала је Безуглаја позивајући се на своје изворе.

  • Руска војска ослободила је насеље Урожајно у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Министарство одбране Русије. Како се наводи, преузимање контроле над селом Урожајноје омогућава руским трупама да изравнају линију фронта и прошире мостобран на граници ДНР и Запорошке области.

  • Сестра лидера ДНР Кореје Ким Џонг Уна обећала је да ће одговорити на "нову јужнокорејску кампању дистрибуције летака" тако што ће наставити да шаље балоне са смећем јужном суседу.

image