Свет

Конгрес покреће истрагу о безбедносним пропустима на скупу у Пенсилванији

Pојавила се забринутост и питања о томе како је снајпериста приступио крову на око 138 метара од места на којем је Трамп држао говор
Конгрес покреће истрагу о безбедносним пропустима на скупу у Пенсилванији© Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Конгрес је покренуо истрагу о безбедносним пропустима Тајне службе на предизборном митингу бившег председника Доналда Трампа у Пенсилванији на коме је извршен покушај убиства.

"Покрећемо истрагу о неопростивим безбедносним пропустима у Пенсилванији", написао је конгресмен Карлос Хименез на Иксу.

Председник Представничког дома Мајк Џонсон, такође је најавио да ће директор Тајне службе Кимберли Четл бити позвана да сведочи, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

Специјални агент америчког Федералног истражног бироа Кевин Роџек изјавио је да је било изненађујуће да је нападач могао да приђе тако близу да би могао да пуца на Трампа.

Тајна служба задужена је за обезбеђење бивших председника и потпредседника и њихове деце млађе од 16 година.

Трамп се нешто раније захвалио Тајној служби и другим припадницима безбедносних снага на брзом одговору на пуцњаву.

Након атентата на Трампа, појавила се забринутост и питања о томе како је снајпериста приступио крову на око 138 метара од места на којем је Трамп држао говор.

Шта су радили снајперисти

Тајна служба је саопштила да је директор те агенције био у граду Милвоки у време пуцњаве на Трамповом скупу.

Агенција је додала да су на терену у време пуцњаве била четири контраснајперска тима, два из Тајне службе и два из локалних органа реда.

Очевидац тврди да је рекао полицајцима да је видео наоружаног човека како се креће с крова на кров, неколико тренутака пре атентата.

Сведоци су такође рекли новинарима да су уочи пуцњаве видели особу која је одговарала опису наводног стрелца како носи пушку испред безбедносног кордона скупа.

Нападача су уочили локални органи за спровођење закона који су сматрали да се понашао сумњиво у близини магнетометара (детектора) кроз који посетиоци морају да прођу да би приступили догађају, рекао је виши полицијски званичник Си-Ен-Ену.

Преко радија су пренели информацију, која је такође прослеђена Тајној служби, тврди извор, која не дозвољава уношење оружја у ограђеним зонама догађаја.

image