Свет

Француски експерт: Ф-16 нема шансе против руских авиона

Према његовој оцени пилоти ће играти кључну улогу у ваздушним двобојима
Француски експерт: Ф-16 нема шансе против руских авионаGetty © Horacio Villalobos - Corbis

У случају ваздушне борбе Ф-16 са руским ловцем изнад зоне Специјалне војне операције, амерички авион биће осуђен на пропаст, сматра француски стручњак за ваздухопловство и аналитичар Сирил де Латр.

"Колико ја могу да проценим, у случају ваздушног двобоја, Ф-16 нема шансе против руског ловца, ма какав он био, с обзиром на то да ће пилоти играти велику улогу", изјавио је он и додао:

"Украјински пилоти немају борбено искуство са Ф-16, а њихова обука неће трајати довољно дуго да надокнади тај недостатак".

Према његовим речима, Ф-16 је брз и прилично управљив вишенаменски авион, међутим истовремено оне је по својим способностима маневрисања инфериоран у односу на последњу генерацију руских авиона са векторисаним потиском.

Француски стручњак је додао и да ће први Ф-16 који буде скроз изгорео у украјинској степи послужити као лоша реклама за амерички војноиндустријски комплекс.

"Тако да ће они (САД) вероватно учинити све што је могуће да се то у почетку не догоди, а када први авион буде оборен, покушаће да то сакрију што је дуже могуће", закључио је он.

Подсећања ради, генерални секретар САД Ентони Блинкен је 10. јула изјавио да су прве пошиљке холандских и данских Ф-16 већ на путу за Украјину, те да ће ови авиони "већ овог лета летети над Украјином".

image