Свет

Си-Ен-Ен: На Трамповом скупу пуцано из три различита оружја, Сенат отвара истрагу

Бивши амерички председник потпуно је изменио говор који ће одржати у четвртак
Си-Ен-Ен: На Трамповом скупу пуцано из три различита оружја, Сенат отвара истрагуGetty © Jonathan Raa/NurPhoto

Налази аудио-експертизе током атентата на бившег председника САД Доналда Трампа у Пенсилванији, показали су да је на његовом скупу пуцано из три различита оружја, јавио је "Си-Ен-Ен", позивајући се на форензичаре. 

Прва три пуцња су била из једног оружја, следећих пет су била из наводног другог оружја, док је, према писању овог медија, коначни "акустични импулс" емитовало могуће треће оружје, показала је аудио анализа Каталинa Григорасa, директорa Националног центра за форензичаре на Универзитету Колорадо у Денверу и Кола Вајткотона, вишег научног сарадника на истој институцији. 

ФБИ је одмах након напада саопштио да је нападач деловао сам.

У интервјуу Доналда Трампа за "Њујорк пост", првом након што је преживео атентат, он рекао да је чудо што је преживео и да је америчка тајна служба урадила "фантастичан посао" елиминишући стрелца из првог покушаја.

"Не би требало да будем овде, требало би да сам мртав. Доктор у болници је рекао да никада није видео ништа слично, назвао је то чудом", рекао је републиканац.

Бивши амерички председник навео је и да је "чуо" да ће садашњи амерички лидер Џозеф Бајден наредити Министарству правде да одустане од два случаја који се воде против њега. 

У разговору за "Њујорк пост", Трамп је оценио да би кампања између њих од сад могла да буде цивилизованија, а додао је и да цени Бајденов позив, као и да је председник Бајден "веома фин".

Атентат који је преживео, Трамп види као прилику да се уједини земља, па чак и цео свет. Додао је и да је после атентата потпуно променио говор који ће одржати у четвртак, последњег, четвртог дана Републиканске конвенције у Милвокију.

Он, каже, жели да искористи историјски тренутак и уједини земљу тако што ће поново позвати на покушај стварања националног јединства.

"Говор који сам планирао да одржим у четвртак требало је да буде заиста моћан. Да се ​​покушај атентата у Пенсилванији није догодило, то би био један од најневероватнијих говора који се углавном фокусирао на политику председника Џозефа Бајдена. Искрено, сада ће то бити потпуно другачији говор", рекао је Трамп.

Обраћање ће, каже, одражавати његово уверење да је напад у Пенсилванији потпуно променио ток предизборне кампање, што су већ потврдили и републиканци и демократе.

Трамп је рекао да ће његов говор бити одговор на тренутак који је наметнула историја.

Бивши амерички председник разговор с "Њујорк постом" је водио у авиону, и како су приметили новинари, носио је бели завој који му је прекривао десно уво. Његов тим инсистирао је да Трамп не буде фотографисан.

Он је разјаснио и мистерију несталих ципела - објашњавајући моменат када је на бини, након напада рекао "чекајте да узмем ципеле".

"Агенти су ме толико ударили да су ми ципеле спале, а ципеле су ми ионако биле тесне", рекао је уз осмех Трамп. 

За сада већ чувену фотографију на којој високо диже песницу и поручује "Борба", бивши амерички председник каже да је од многих чуо да је то "најиконичнија фотографија коју су видели".

"У праву су, јер ја нисам умро. Обично морате да умрете да бисте имали иконичну слику", закључио је.

Прва дама САД Џил Бајден, иначе је телефоном разговарала са својом претходницом, Трамповом супругом бившег председника Доналда Трампа, јавио је Ен-Би-Си, позивајући се на неименоване званичнике Беле куће. 

  • 15. јул 2024 • 20:26

    20:26

    Име Трамповог кандидата за потпредседника биће објављено вечерас

    Име кандидата за потпредседника републиканског председничког кандидата Доналда Трампа биће објављено на данашњој републиканској конвенцији у Милвокију у америчкој држави Висконсин, рекао је неименовани добро обавештени извор за Ројтерс.

    Очекује се да Трамп у наредних неколико сати објави име свога кандидата за потпредседника за новембарске изборе, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН), позивајући се на два добро обавештена извора.

  • 20:22

    Око 1.700 америчких војника учествоваће у обезбеђивању републиканске конвенције

    Око 1.700 америчких војника, од којих је већина из Националне гарде, учествоваће у обезбеђивању републиканске националне конвенције ове седмице, изјавила је данас заменица прес секретара Пентагона Сабрина Синг.

    "Особље се састоји углавном од Националне гарде Висконсина, Минесоте и Северне Дакоте", навела је Синг, истичући да ће војници штитити животе и имовину и одржавати мир, ред и јавну безбедност, пренео је Си-Ен-Ен.

    Синг је истакла да ће припадници војске подржавати Федерални истражни биро (ФБИ), Тајну службу и полицију Милвокија у операцијама 24 сата дневно, као и да је њихово учешће унапред планирано и да није последица атентата на бившег америчког председника Доналда Трампа.

  • 19:49

    Сенат САД отвара истрагу о атентату на Трампа

    Председавајући Одбора за унутрашњу безбедност у Сенату САД Гери Питерс саопштио је данас да Комитет отвара двостраначку истрагу о покушају убиства бившег председника Доналда Трампа.

    Истакао је да се нада да ће Комитет "убрзати" процес и одржати саслушања пре него што се Сенат распусти током паузе у августу, преноси Ројтерс.

    "Спровешћемо истрагу, двостраначку истрагу Комитета за унутрашњу безбедност како бисмо сагледали догађаје који су се десили и утврдили да ли је било кршења безбедносних процедура", рекао је Питерс, иначе демократа из Мичигена.

    Додао је да је Комитет захтевао детаљне брифинге за чланове одбора.

  • 18:34

    Трамп позива да се Кенедију Млађем обезбеди заштита Тајне службе

    Бивши амерички председник Доналд Трамп апеловао је данас да независни председнички кандидат Роберт Кенеди Млађи "одмах" добије заштиту Тајне службе.

    "У светлу онога што се данас дешава у свету, верујем да је императив да Роберт Ф. Кенеди Млађи добије заштиту Тајне службе одмах. С обзиром на историју породице Кенеди, ово је очигледно исправна ствар", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут Соушл.

  • 17:35

    Више од 20 комада оружја регистровано на оца Трамповог нападача

    Више од 20 комада оружја регистровано је на оца Томаса Метјуа Крукса, нападача на бившег председника САД Доналда Трампа, а то оружје је купљено легално, према евиденцији коју су прегледали званичници за спровођење закона, рекао је извор за Си-Ен-Ен.

    Када су истражитељи претражили тело стрелца, пронашли су предајник, рекао је један извор.

    Претресом аутомобила нападача откривена је слушалица са жицама које су улазиле у металну кутију, у којој се налазила направа за коју се верује да је експлозив, у пртљажнику његовог аутомобил "хјундаи".

    Истражитељи покушавају да утврде да ли је даљински управљач повезан са могућом експлозивном направом у возилу стрелца био део завере за атентат на Доналда Трампа, наводи Си-Ен-Ен.

    Једна теорија коју истражитељи узимају у обзир је да ли је убица намеравао да детонира експлозив у свом аутомобилу, као тактику одвлачења пажње и безбедносног особља са положаја на којем се Крукс налазио, а у правцу експлозије, казали су извори за Си-Ен-Ен.

    Они су додали да је Крукса чињеница да су га уочили грађани и да се суочио са локалним полицајцем можда навела да убрза свој план и не искористи могућу експлозивну направу за скретање пажње.

  • 16:03

    Судија на Флориди одбацила тужбу против Трампа у случају о незаконитом чувању поверљивих докумената

    Судија на Флориди која је надгледала суђење против Доналда Трампа у случају о поверљивим документима одбацила је у понедељак случај против бившег америчког председника на основу тога што је именовање и финансирање специјалног тужиоца Џека Смита било незаконито.

    Против Трампа је у тој америчког држави вођен процес због наводно незаконитог чувања поверљивих докумената у својој кући у Мар-а-Лагу.

    Опширније прочитајте овде.

  • 15:15

    Тајна служба САД ће учествовати у истрагама о пуцњави на Трамповом митингу

    Америчка Тајна служба саопштила је данас да ће учествовати у истрагама које су најавили председник Џозеф Бајден и чланови Конгреса, након што њени агенти нису успели да спрече нападача да пуца и рани бившег председника Доналда Трампа на митингу у Пенсилванији у суботу.

    Директорка Тајне службе Кимберли Читл рекла је да агенција повећава обезбеђење за републиканског председничког кандидата Трампа и Републиканску националну конвенцију у Милвокију, која почиње данас, преноси Ројтерс.

    "Уверена сам у безбедносни план који су утврдили наш координатор за Републиканску националну конвенцију и наши партнери, који смо прегледали и ојачали након пуцњаве у суботу", рекла је Читл у саопштењу.

    Истакла је да је агенција од суботе увела промене у Трамповом безбедносном плану како би осигурала његову заштиту током конвенције и остатка кампање.

  • 14:42

    Краљ Чарлс упутио приватно писмо Трампу након атентата

    Енглески краљ Чарлс послао је приватно писмо бившем председнику САД Доналду Трампу након атентата који је покушан на њега у Пенсилванији, потврдила је данас Бакингемска палата.

    Писмо краља је бившем америчком председнику уручено у недељу преко британске амбасаде у Вашингтону, наведено је из краљевске палате, преноси "Мирор".

    Додаје се да садржај писма неће бити објављен за јавност.

  • 14:35

    Тајна служба појачала обезбеђење Трампа

    Америчка тајна служба саопштила је данас да је појачала обезбеђење бившег председника САД Доналда Трампа.

    "Поред додатних безбедносних мера, које смо у јуну увели када је реч о бившем председнику Трампу, у суботу смо такође увели измене које се тичу његове безбедности", поручили су из службе, преносе руски медији. 

  • 13:08

    Ен-Би-Си: Тајна служба знала да је кров са кога је пуцано небезбедан

    Америчка тајна служба је унапред знала да кров са којег је пуцано на бившег председника Доналда Трампа није безбедан, јавља Ен-Би-Си, позивајући се на добро обавештене изборе.

    "Кров са којег је нападач пуцао на бившег председника Доналда Трампа тајна служба је и неколико дана пре догађаја идентификовала као потенцијалну рањивост", навео је медиј.

    Бивши званичник тајне службе Ентони Канђелоси, који је радио на обезбеђењу председничких кандидата, рекао је за овај медиј да стрелац можда не би могао да спроведе свој план да је агенција поставила некога да чува кров те зграде.

image