Свет

Столтенберг одбацио идеју о обарању руских летелица и ракета изнад Украјине

Он је нагласио и да ће НАТО наставити да пружа војну помоћ Кијеву, укључујући и јачање ПВО Украјине
Столтенберг одбацио идеју о обарању руских летелица и ракета изнад УкрајинеGetty © Kevin Dietsch

НАТО снаге не би требало да буду директно укључене у украјински сукоб, нити да учествују у обарању руских авиона и ракета, поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг током гостовања на украјинском ТВ каналу ТСН.

"Политика НАТО-а остаје непромењена - ми нећемо учествовати у овом сукобу. Подржаћемо Украјину у уништавању руских авиона, али НАТО неће бити директно укључен", рекао је генерални секретар Алијансе.

Он је нагласио и да ће НАТО наставити да пружа војну помоћ Кијеву, укључујући и јачање ПВО Украјине.

Подсећања ради, током посете лидера кијевског режима Пољској 8. јула, Владимир Зеленски је потписао безбедносни споразум са премијером ове државе Доналдом Туском, и поручио да заједно са Варшавом припрема посебан механизам који ће Пољској омогућити да обара руске ракете и дронове који лете ка пољској територији изнад Украјине.

Међутим, три дана након тога пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш, поручио је да одлуку о уништавању руских ракета које лете ка западним регионима Украјине морају једногласно да донесу све чланице НАТО, а до тада Пољска одбија да испоштује такав захтев Кијева.

Према његовим речима, Владимир Зеленски већ дуго тражи да чланице НАТО-а почну са обарањем руских пројектила. Међутим, Косињак-Камиш напомиње да је за тако нешто неопходна једногласна сагласност чланица Алијансе, чега тренутно нема.

image