Свет

Почеле заједничке вежбе руске и кинеске морнарице "Поморска сарадња 2024" (ВИДЕО)

У кинеској луци Џанђанг, по традицији, пре него што су бродови испловили одржан је састанак поводом обележавања почетка вежбе

У Кини је одржана церемонија отварања међународне морнаричке вежбе "Поморска сарадња 2024", у којој ће учествовати руска и кинеска ратна морнарица, преноси "Известија".

У кинеској луци Џанђанг, по традицији, пре него што су бродови испловили одржан је састанак поводом обележавања почетка вежбе. Морнарима обе државе обратили су се високо рангирани официри морнарица двеју држава.

Након тога, заједничка група руских и кинеских бродова, састављена од корвета "Громки" и "Резки" из састава Пацифичке флоте, разарача "Јинчуан", фрегата "Дали" и "Хенхшуи" и помоћног брода за транспорт горива "Веишанху", испловила је из луке и упутила се на поморску вежбу. 

Током вежбе, посаде руских и кинеских бродова заједнички ће обављати низ задатака. Конкретно, уз ангажовање поморске авијације Ратне морнарице НР Кине, вршиће се извиђање и потрага за бродовима и подморницама потенцијалног непријатеља. Након тога ће се вршити ракета, артиљеријска и гађања из система ПВО по циљевима различите врсте.

Посаде бродова ће увежбавати и дејство ракетним лансерима по циљевима на обали, као и противдиверзантске активности ради заштите пловила. Такође, у склопу вежбе морнари ће учествовати у заједничкој симулацији операције помоћи подморници која тоне и спасавању њене посаде из воде.

Руско-кинеска вежба одржава се од 15. до 17. јула.

image