Свет

Оснивач "Блеквотера" о атентату на бившег председника: Тајна служба подбацила, Трампа спасао ветар

Мањак присуства припадника снага безбедности у околним објектима је највероватније и кључни фактор који је омогућио да се атентатор (не)приметно попне на кров оближњег објекта усред бела дана
Оснивач "Блеквотера" о атентату на бившег председника: Тајна служба подбацила, Трампа спасао ветарGetty © Anna Moneymaker

Бивши припадник специјалних снага америчке Ратне морнарице и оснивач злогласне приватне војне компаније "Блеквотер" Ерик Принс је на друштвеној мрежи Икс изнео сопствено виђење атентата на председничког кандидата и бившег председника САД Доналда Трампа.

У питању је компанија за полицијску, војну и обуку за блиску борбу, заштиту личности и објеката, а репутацију је стекла током ратова у Ираку и Авганистану. Током свог постојања "Блеквотер" је имао чврсте везе са америчким властима и Централном обавештајном агенцијом (ЦИА).

Како наводи Принс, Трамп је атентат преживео искључиво захваљујући "лошој процени ветра" коју је направио "зли убица у покушају", а у прилог својој теорији оснивач "Блеквотера" је објавио и фотографије на којима се могу видети локација атентатора, Трампа (говорнице) и правац из ког је дувао ветар.

"Како се може видети на фотографији, ветар који је дувао брзином од свега пет миља на час (8,05 км/ч) је био довољан да поремети путању, за сада непотврђено, али највероватније лаког метка од 55 грејна (око 3,6 грама) за два инча (5,08 цм), због чега је уместо чела погодио његово (Трампово) уво", наводи Принс и додаје:

"Доналда Трампа није спасила бриљантност Тајне службе САД. Чињеница да је Тајна служба дозволила наоружаном стрелцу да уђе у круг од 150 јарди (око 137 метара), на унапред припремљеном догађају је или злоба или велика неспособност."

Иначе стрелац је током атентата користио полуаутоматску пушку АР-556, у калибру 5,56 НАТО или .223 "Ремингтон", а када је реч о другом наведеном калибру у цивилној употреби најчешће се могу пронаћи управо меци масе 3,6 г.

Према његовим речима, очигледно је да је постојао "адекватан неконтролисан мртав простор" који је омогућио атентатору да заузме положај, нанишани и испали неколико хитаца.

"Гледајући видео прилог у вестима, на основу кратког временског рока између звука пристиглог метка (суперсонична брзина) и праска пуцња (брзина звука) може се чути колико је стрелац заправо био близу", оцењује Принс.

И даље није познато како је атентатор успео да се наоружан попне на зграду са фотографије и заузме готово савршен положај на непуних 150 метара удаљености са ког је имао довољно времена да нациља председничког кандидата Трампа за говорницом и испали не један, него чак осам хитаца.

Такође, како наводе многи портали специјализовани за теме из области безбедности, Тајна служба САД је била дужна да обезбеди сва потенцијална снајперска гнезда, далеко пре доласка штићеног лица. То значи да је на оближњим крововима и у зградама морало бити припадника снага безбедности, као и да је цео простор морао бити под надзором оператера дронова.

Међутим, у случају Трамповог скупа, могло се видети да су снајперисти Тајне службе (или неке друге агенције) били присутни само на згради иза позорнице, односно говорнице на којој се налазио председнички кандидат.

Мањак присуства припадника снага безбедности у околним објектима је највероватније и кључни фактор који је омогућио да се атентатор (не)приметно попне на кров оближњег објекта усред бела дана. Са друге стране, део окупљених тврди да је три минута пре почетка пуцњаве, видео атентатора са пушком како се пење на кров и одмах о томе обавестили полицију и агенте Тајне службе.

Још један од пропуста који се често наводи, јесте и тај да службе безбедности нису поставиле никакве препреке које би ометале линију прегледности и онемогућиле атентатору да са узвишених тачака има поглед на штићено лице.

Снајперисти посматрали атентатора?

Још једна околност, која додатно компликује читав случај, јесте то што је, према оцени Принса, један од снајпериста који се налазио иза Трампа наводно посматрао атентатора пре него што је први пут запуцао.

Ово је евидентно, наводи оснивач "Блеквотера", из тога што се снајпериста (Тајне или друге службе) након првог пуцња атентатора нагло одвојио од нишана своје пушке.

"Снајпериста снага безбедности (није познато да ли се ради о Тајној служби) је на објављеном снимку очигледно био изненађен јер је одвојио лице од пушке, уместо да је урадио свој посао и убио атентатора. Очигледно је да су посматрали стрелца, али немају политику 'првог пуцња'", рекао је Принс.

Како наводи, "једини позитиван потез је пуцањ снајперисте Тајне службе са 488 јарди (око 446 метара) удаљености", којим је атентатор елиминисан и то тек након што је испалио најмање пет (односно осам) хитаца, ранивши Доналда Трампа и усмртивши једну особу у публици.

Принс се у наставку осврнуо и на грешке током евакуације Трампа.

"Јасно је да Тајна служба није успела да обезбеди прстен (око скупа), а када су хици испаљени, њихово извлачење је било неспретно и изложило је Доналда Трампа даљим нападима. Изгледало је као да никада нису вежбали заједно, јер би такве реакције требало да буду ефективно аутономне. Да ли ће неко сносити одговорност? Ово није вашингтонски начин", написао је он.

image