Свет

Бивши официр за безбедност ЈЗО о атентату на Трампа: Америчке службе направиле озбиљне пропусте

Непостојање надзора из ваздуха и несмотреност снајперских тимова само су неки од фактора који су допринели рањавању председничког кандидата
Бивши официр за безбедност ЈЗО о атентату на Трампа: Америчке службе направиле озбиљне пропустеGetty © Jeff Swensen

Тајна служба САД је направила неколико озбиљних пропуста, а председничког кандидата Доналда Трампа спасило је то што је атентатор био необучен стрелац, изјавио је за РТ Балкан пензионисани официр за безбедност Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката (ЈЗО) Владан Вешковић, који је обезбеђивао све председнике од 1988. до 2022. године.

Према речима нашег саговорника, "просто је невероватно да је атентатор са 130 метара, уз коришћење оптичког нишана направио такву грешку", будући да се ради о веома малој удаљености. 

"У суштини сваки добар стрелац и без оптике на тој даљини би имао стопостотан погодак, а поготово са оптичким нишаном", оцењује Вешковић и додаје да је Трампу само окрзнуто уво због необучености атентатора.

"То се дешава приликом окидања. Тако и на стрелишту, када је неко аматер и није добро увежбани стрелац, током окидања метак увек вуче у леву или десну страну. Стога мислим да је председничког кандидата у овом случају спасило окидање и надолазак адреналина код нападача", рекао је он.

Како наводи Вешковић, ради се о малој дистанци да би ветар могао пуно да поремети путању метка, али да и у томе има удела јер се ради о лаком метку у калибру .223 "Ремингтон".

"Да је атентатор био смирен и да је уочио циљ на оптици како треба, на 130 метара ветар би померио метак овог калибра од пет до десет мм. Да је гађао са 300 м, то би већ било другачије", сматра он и додаје да се ради о малокалибарском зрну, велике брзине и идеалном за атентате али само у пределу главе.

"Нападач је вероватно знао да Трамп носи панцир па га грудни кош као већа мета није занимао, јер би му за то требало оружје већег калибра", оцењује саговорник РТ Балкан.

Пропусти службе током самог догађаја

Бивши официр за безбедност Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, сматра да су безбедносне службе САД направиле низ пропуста различите врсте - од оних везаних за непосредну заштиту до оперативне процене.

"Није ми познато по ком степену заштите је рађено обезбеђење председничког кандидата. Он јесте имао лично обезбеђење, али је нејасно да ли је у питању био први, други или трећи степен заштите. Разлика између нпр. првог и другог степена је што у првом имате комплетну безбедносну заштиту и додатну заштиту (надзор) из ваздуха уз помоћ хеликоптера или дрона који посматра читав догађај", наводи Вешковић.

Међутим, делује да америчке службе у овом случају нису користиле било какву врсту летелице, јер да јесу лако би покрили све те кровове и до овога не би дошло.

"Наше одељење ЈЗО има људе који на скуповима од таквог значаја надгледају ситуацију из ваздуха, тако да би нападач био лако уочен на крову. На сваком скупу у Србији те врсте се укључи један или чак два дрона, а у овом случају је направљен пропуст", рекао је он.

Због изостанка надзора из ваздуха, може се претпоставити да је у питању био други степен заштите, што према речима нашег саговорника, значи да су службе имале људе инфилтриране у масу и да су претпостављали да ће напад уследити управо из масе или непосредног окружења, нпр. током руковања, као што је био случај са словачким премијером Робертом Фицом.

"Ипак, овај случај више подсећа на атентат на премијера Зорана Ђинђића јер је и тада атентат извршен са висине уз употребу пушке са оптичким нишаном", сматра Вешковић.

Пропуст су направили и сами снајперски тимови Тајне службе и других агенција, који су касно уочили нападача, а разлог би могла да буде одећа коју је атентатор носио.

"Можда се обукао слично као они, па су снајперисти мислили да се ради о члану обезбеђења. Међутим, они су сви повезани и комуницирају путем радио везе, па ме чуди да нико није могао да примети непознато лице које је лежало на крову на око 130 м удаљености", наводи он.

Безбедносна провера, оперативни пропусти и профил атентатора

Велики утицај на читав догађај имала је и безбедносна провера тог терена, односно начин на који је она урађена.

"Наше одељење ЈЗО је приликом посете неког званичника, као што је био случај у Димитровграду током посете председника Бугарске Румена Радева 2021. године, слало претходницу да два дана пре него што штићено лице дође у земљу свака кућа, зграда и објекат буду покривени. Такође, лицима која поседују наоружање - са кратком и дугом цеви - привремено се одузима оружје. То овде није примењено", изјавио је Вешковић.

Саговорник РТ Балкан сматра и да су поред пропуста непосредног физичког обезбеђења, направљени и пропусти у обради оперативних информација.

"Ми смо у Србији сваки дан читали и слушали у вестима да постоји могућност атентата на Трампа. На основу тога се може замислити колико је заправо на дневном нивоу у САД стизало информација о његовој угрожености. Све су то њихове службе намерно или случајно пропустиле", оцењује Вешковић.

Како наводи, службе су олако схватиле ове информације, стога постоји могућност да су својом радњом нечињења довеле његов живот у опасност. Са друге стране, постоји могућност да службе нису хтеле да примене све мере, односно да су направиле намерне пропусте.

Бивши официр за безбедност сматра су за читав случај од велике важности и лични мотиви атентатора, те да није познато да ли се ради о авантуристи, особи жељној освете или ментално нестабилном човеку. Такође, постоји могућност да је имао лични, политички, револуционарни, верски, социјални или економски мотив,

"Лично мислим да се у овом случају ради о политичком мотиву и да је лице ментално нестабилна личност, са скромном обуком руковања ватреним оружјем, због чега су се избегле веће последице по штићено лице", оцењује Вешковић. 

Он наводи и да постоји велика вероватноћа да је атентатор имао помагача, јер можда не би био у стању да се сам попне на објекат са ког је пуцао, међутим ово за сада није познато.

image