Свет

После атентата: Трампова победа (ни)је загарантована?

Преживљавање атентата донело је Трампу симболички капитал о каквом се само може сањати, али пут до победе на предстојећим изборима у САД и даље није загарантован
После атентата: Трампова победа (ни)је загарантована?Getty © Joe Raedle

Непуна два дана након што је невероватна срећа спасла Доналда Трампа на митингу у градићу Батлер у руралној Пенсилванији од метака 20-годишњег Томаса Метјуа Крукса — који су истом приликом усмртили ватрогасца Корија Комператора док је штитио своју породицу, и тешко ранили још две особе — консензус на друштвеним мрежама и у свету делује као да је победа републиканског бунтовника на предстојећим изборима загарантована.

Након што му је метак окрзнуо ухо и на њега се (можда прекасно) бацили агенти тајних служби да га заштите, Трамп је био довољно присебан да подигне песницу у ваздух и, не дајући агентима да га одмах одведу на безбедно место, неколико пута ускликнуо "Борба!" пред окупљеним присталицама.

Фотографије које су том приликом забележене доносе симболички капитал какав се само може пожелети, и то у тренутку када међу његовим присталицама већ преовлађује наратив да амерички естаблишмент неће презати ни од чега како би га уклонио, а продемократске јавне личности увелико позивају на његову ликвидацију (у шали или не).

"Слике које приказују пркосног Доналда Трампа са крвљу на лицу и шаком у ваздуху боља су реклама од било чега што се може купити новцем", рекао је Метју Вилсон, професор политичких наука на Саутерн Методист Универзитету за "Блумберг", оценивши да би Трампова реакција могла помоћи са независним бирачима, будући да је "већина републиканаца и демократа одавно одлучила".

Иако се промена политичког расположења већ неко време може пратити на Волстриту, неуспели атентат на републиканског кандидата и његова реакција приликом истог такође је довела до тога да га отворено подрже и "тешкаши" америчког бизниса који су до сад седели на маргинама, попут Илона Маска и Била Акмана.

Овде вреди напоменути да је Трамп већ водио свог демократског противника на већини анкета за неколико процената, док поједине показују да би "црвени" бунтовник победио и ма ког другог демократу у (мало вероватном) случају да Џозеф Бајден одустане од своје кандидатуре.

"Ово је изазвало нешто што је ретко за њега. Он сада постаје предмет саосећања", рекао је пастор Дарел Скот, неформални саветник Трампове кампање од 2016. за "Блумберг", додавши да ће Трамп пожњети "много симпатија и емпатије од Американаца јер људи знају да то није у реду".

Промена у Трамповом наступу у складу са новонасталом ситуацијом већ је најављена Трамповим речима да је одбацио говор који је спремао за митинг у Милвокију, а у којем је хтео да се устреми на "корумпирану, ужасну администрацију" Џозефа Бајдена.

"Желим да покушам да ујединим нашу земљу... али не знам да ли је то могуће. Људи су веома подељени", рекао је Трамп у интервјуу за "Њујорк пост".

Уједно, атентат је одузео Бајдену један од преосталих адута, односно промовисање себе као предводника пристојне Америке и истицање онога што огрезли демократе сматрају скандалозним поступцима његовог противника — свега оног, неки би рекли, што је допринело да политичке поделе у САД доведу до тачке где се на супротна мишљења одговара мецима, а не аргументима. "Блумберг" је већ најавио заокрет у стратегији Бајденове кампање, која ће се од сад фокусирати на постизање "јединства".

Правила су бачена кроз прозор

Паралеле са атентатом на бившег америчког председника Роналда Регана 1981. и наредним изборима 1984. године када се скоро цела политичка мапа САД "зацрвенела" (изузев Минесоте) су очигледне, али новинар Небојша Малић истиче за РТ Балкан да ништа не треба узети здраво за готово. 

"Она фотографија, на којој Трамп сав крвав пркосно подиже песницу, у нека друга времена би гарантовала победу. После атентата је на десетине јавних личности отворено пружило подршку Трампу, а обични људи који су га симпатисали у тајности почели су да јавно износе своје ставове", каже Малић, запитавши се каква се трка уопште може очекивати "између човека који за длаку избегне смрт и пркосно позива на борбу, и лика који не зна како се зове и властита странка хоће да га смени?"

Међутим, наш саговорник сматра да су од избора 2020. године "сва правила бачена кроз прозор".

"Не би ме изненадило да опет дође до фортификације гласања у три ујутру. Јер ништа друго против Трампа није помогло, па ево ни покушај физичког уклањања", каже Малић.

Оно шта такође остаје питање је кога ће Трамп изабрати за потенцијалног потпредседника, као и то да ли ће Бајден остати демократски кандидат.

Ако остане, "онда је могуће да су се демократе помирили са судбином и да ће улога жртвеног јарца бити Бајденова последња", каже Малић.

Професор на Кинеском универзитету међународних послова Ли Хајдонг такође је рекао за "Глобал тајмс" да је претпоставка да ће Трамп победити на изборима због атентата "ненаучна", као и да је "непредвидивост главна карактеристика америчких избора".

"Да ли ће (Трамп) однети коначну победу због инцидента са пуцњавом зависи од конкретних околности избора у то време", рекао је Ли.

image