Свет

Бајден би могао бити именован за кандидата демократа виртуелним гласањем

Залагање за виртуелну номинацију Бајдена могло би убрзати његову формалну кандидатуру и сузбити потенцијалне супарнике из демократских редова, наводи Ројтерс
Бајден би могао бити именован за кандидата демократа виртуелним гласањемGetty © Samuel Corum

Председник САД Џозеф Бајден биће званично именован као кандидат демократа на изборима путем виртуелног гласања много пре страначке конвенције, упркос позивима да се повуче из изборне трке, навели су добро упућени извори.

Демократе и републиканци традиционално именују званично своје кандидате на страначким конвенцијама, али ће Бајден бити именован недељама пре националне конвенције своје странке 19. августа. Тај план је објављен много пре Бајденовог дебакла на телевизијској дебати с Доналдом Трампом, преноси Ројтерс.

Како ће тај изборни процес тачно функционисати још није јасно, навела су четири страначка званичника за британску агенцију.

Новинари Ројтерса разговарали су са више од 20 од укупно 4.500 делегата који ће учествовати у номинацији, али осам њих је рекло да нису до сада ни чули за "виртуелно" и/или да не знају никакве детаље о томе.

Ипак, конфузија око изборног процеса одражава хаос унутар Демократске странке, док су њени лидери усредсређени на спасавање Бајденове кандидатуре, оцењује Ројтерс.

Планови о раној номинацији неопходни су због закона који важи у држави Охајо, а према којем се Бајденово име не би нашло на гласачким листићима ако не буде номинован до 7. августа, односно пре страначке конвенције у Чикагу.

Бајден (81) се налази под све већим притиском својих посланика, донатора и активиста да одустане од изборне кампање након дебате с Трампом, током које је често замуцкивао и губио ток мисли. Актуелни председник САД је, међутим, одлучно и у више наврата изјављивао да не одустаје од своје кандидатуре.

Уколико би се, ипак, десило да се Бајден повуче из трке након номинације, онда би 435 чланова Демократског националног комитета на посебној седници изабрало новог председничког кандидата.

image