Свет

Бивши шеф дипломатије Грчке: Руководство Северне Македоније систематски нарушава Преспански споразум

Грчки премијер Киријакос Мицотакис такође је током Самита НАТО-а упозорио Северну Македонију да ће непоштовање споразума о имену између две земље угрозити пут Скопља ка чланству у Европској унији
Бивши шеф дипломатије Грчке: Руководство Северне Македоније систематски нарушава Преспански споразумGetty © Stringer /Anadolu Agency

Бивши министар спољних послова Грчке Јоргос Герапетритис изјавио је да ново руководство Северне Македоније "систематски нарушава" Преспански споразум.

Говорећи о закључцима НАТО Самита одржаног прошле седмице у Вашингтону, он је рекао да је Грчка истакла потребу да све чланице Алијансе остану посвећену поштовања међународног права и међународних договора.

"То је основа архитектуре глобалног мира", рекао је Герапетритис, пренео је грчки лист "Вима".

Герапетритис би требало да данас разговара са председницима посланичких клубова грчког парламента о проблемима спољне политике, наводи агенција АТА.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис такође је током Самита НАТО-а упозорио Северну Македонију да ће непоштовање споразума о имену између две земље угрозити пут Скопља ка чланству у Европској унији.

Како наводи "Катимерини", премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски и други високи званичници те земље су избегавали да користе уставни назив земље, називајући је једноставно "Македонија", кршећи тиме Преспански споразум из 2018.

"Споразуми морају да се поштују, то је нешто што сам нагласио јуче на пленарној седници НАТО-а. Верујем да сви наши савезници то разумеју. Желимо да Северна Македонија предузме кораке ка европским интеграцијама, али за то је потребно поштовање међународног права и споразума које је држава потписала", рекао је Мицотакис.

Он је додао да Атина у овом тренутно неће открити какво дипломатско средство би могла да искористи као одговор на непоштовање споразума.

image