Свет

Зеленски: У НАТО улазимо када се заврши рат

Кијев ће позив за учлањење добити након завршетка сукоба, рекао је данас лидер кијевског режима
Зеленски: У НАТО улазимо када се заврши ратGetty © Chris McGrath / Staff

Украјина ће добити позив и постати чланица НАТО-а по завршетку рата, рекао је Владимир Зеленски, наводи се у објави украјинског портала "Страна.уа" на Телеграму. 

"На овом самиту нисмо добили оно што Украјина не може добити све док је у рату. Украјина ће брзо добити позив за чланство у НАТО и само учлањење, чим се рат заврши. Да би нас позвали, потребна је консолидована одлука свих чланица НАТО-а", поручио је лидер кијевског режима, након недавних изјава појединих чланова Алијансе да Кијеву није место у НАТО-у све док траје сукоб. 

Такође, он је поновио да би на следећем мировном самиту требало да буде и Русија, што је први пут, подсетимо, споменуо недавно, након такозваног мировног самита у Швајцарској. Он је тада изјавио и да би резултат самита требало да буде заустављање сукоба.

Како преноси "Страна.уа", у том циљу Кијев планира да до новембра осмисли неки план на основу три сусрета – састанцима о енергетици у Катару, разговорима о морском коридору у Турској и разговорима о хуманитарним питањима у Канади.

image