Свет

Орбан спреман да настави своју мировну мисију: У плану путовања и разговори у иностранству

Према речима политичког саветника Виктора Орбана, Мађарска жели да искористи своје председавање Саветом ЕУ у другој половини године "да створи услове за мировне преговоре о Украјини
Орбан спреман да настави своју мировну мисију: У плану путовања и разговори у иностранству© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Мађарски премијер Виктор Орбан је спреман да настави своју мировну мисију за решавање сукоба у Украјини и планира још путовања и разговора у иностранству, рекао је његов политички саветник Балаж Орбан.

"Планирамо још посета и разговора. У интензивним смо преговорима", рекао је он у интервјуу за лист "Мађар немзет".

Према речима помоћник, Мађарска жели да искористи своје председавање Саветом ЕУ у другој половини године "да створи услове за мировне преговоре о Украјини".

"Ако Европска унија ускоро не уради нешто, велике су шансе да никада неће ништа постићи", нагласио је он.

Током своје десетодневне мировне мисије раније у јулу, мађарски премијер је 2. јула посетио Кијев и разговарао са Владимиром Зеленским.

Три дана касније отишао је у Москву да разговара са руским лидером Владимиром Путином. Након тога боравио је у посети Пекингу, где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом, и Вашингтону, где је на маргинама НАТО самита разговарао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

После самита је посетио бившег председника САД Доналда Трампа у његовој резиденцији на Флориди. Међу темама о којима су разговарали били су начини решавања украјинског сукоба.

Посреднички напори

На питање да ли Мађарска може да игра посредничку улогу у украјинском споразуму, Балаж Орбан одговара да никога не треба потцењивати.

"Знамо шта наша земља може, а шта не може. Али од првог дана сукоба, ми смо прави заговорници мира, јер једини можемо да одржимо дијалог са свим странама", рекао је он.

Он је напоменуо да сама чињеница да је Виктор Орбан за мање од две недеље разговарао у Кијеву, Москви, Пекингу, Вашингтону и Флориди показује да "Мађарска може да игра важну посредничку улогу".

Искуство је оно што је важно у политици, рекао је саветник, описујући премијера своје земље као "декана европске политике са широким личним везама које му отварају многа врата која се никада не би отворила другима".

"Последње две недеље показао да је Мађарска прави посредник и сада је наш задатак да разрадимо нови приступ и покушамо да убедимо земље Европске уније да је план Виктора Орбана неопходан", нагласио је он.

Он је такође рекао да је Мађарска са другим земљама ЕУ поделила своје предлоге решења извучене после недавних премијерових посета. Истовремено, признао је да одлучујућу улогу у посредничким напорима могу имати само водећи светски центри моћи, попут САД, Европске уније, Кине, вероватно и Турске.

Шефови ЕУ добили писмо о посети страним лидерима

Мађарски премијер је послао писмо шефовима других земаља Европске уније у којем их је обавестио о недавној серији иностраних посета, саопштио је Балаж Орбан и додао да је е рекао да је Орбан "писмено обавестио лидере других земаља ЕУ о преговорима, првој фази мировне мисије и предлозима Мађарске (за мир у Украјини)".

"Ако Европа жели мир и жели да има одлучујућу реч у решавању сукоба и окончању крвопролића (у Украјини), она сада мора да разради и спроведе промену правца", рекао је Балаж Орбан.

Истакао је да мађарски приступ подразумева реалну процену ситуацију и циљева, као и правовремено реаговање, преноси АП.

image