Свет

Ким Џонг Ун послао Трампу топле поздраве и пожелео брз опоравак

Председник Северне Кореје навео је у писму бившем америчком председнику након атентата у којем је рањен да је сигуран да ће то превазићи, преносе севернокорејски државни медији
Ким Џонг Ун послао Трампу топле поздраве и пожелео брз опоравакGetty © API/Gamma-Rapho

Председник Северне Кореје Ким Џонг Ун послао је у суботу увече поруку саосећања бившем председнику Америке Доналду Трампу и његовој породици након неуспелог атентата на митингу у Пенсилванији, преноси "Брајтбарт" позивајући се на писање севернокорејских државних медија.

Севернокорејска КЦНА пренела је да је Ким у писму пружио подршку и послао "топле поздраве" бившем председнику Трампу и његовој супрузи.

"Ким је навео да се искрено нада да ће се опоравити што је пре могуће, као и да ће то сигурно превазићи", навела је КЦНА о Кимовом писму.

Током председничког мандата, Трамп је према Пјонгјангу приступао са комбинацијом притиска и дипломатског приступа, што је кулминирало тиме што је Трамп постао први амерички председник који је крочио на тле Северне Кореје где се састао са Кимом у демилитаризованој зони у јуну 2019.

"Прекорачити ту линију била је велика част. Упознали смо се и свидели један другом од првог дана", рекао је Трамп о преласку границе у Кимовом друштву.

Трампов однос са Кимом почео је турбулентно будући да је тадашњи председник САД назвао севернокорејског лидера "малим ракетним човеком" алудирајући на то што је Пјонгјанг изводио тестирања балистичких ракета 2017, подсећа се у тексту.

Трамп је на крају поклонио Киму албум Елтона Џона који укључује песму "Рокет мен" као поклон за смиривање евентуалних повређених осећања.

image