Свет

Анкета: Све више Украјинаца верује да је време за преговоре

Скоро 44 одсто Украјинаца сматра да се треба упустити у мирно решавање сукоба
Анкета: Све више Украјинаца верује да је време за преговореwww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Значајан део Украјинаца подржава идеју покретања званичних мировних преговора са Русијом, показало је ново истраживање, иако апсолутна већина и даље на то није спремна и верује да би Кијев могао победити у сукобу.

Према истраживању које је од 20. до 28. јуна спровео невладин Центар за политичке и економске студије Разумков у име портала "ЗН.уа", скоро 44 одсто испитаника верује да је "време" да се упусти у преговоре са Москвом. Идеји се противи 35 одсто Украјинаца, док 21 одсто остаје неодлучно о том питању.

На питање о потенцијалним уступцима које би Кијев могао да учини током преговора, посебно оних које је предложила Русија, испитаници су изгледа били неспремни да разматрају било какве компромисе.

Москва је у више наврата истицала да је спремна за разговоре ако се одређена питања реше. Руски председник Владимир Путин поручио је да руски услови за прекид ватре укључују потпуно повлачење украјинских трупа са свих руских територија, укључујући Доњецку и Луганску Народну Републику, и регионе Херсон и Запорожје, као и то да се Кијев правно обавеже да никада не уђе у НАТО.

Анкета је показала да 83 одсто испитаника не би пристало на повлачење трупа са бивших украјинских територија, а 84 одсто би се противило признавању тих региона у саставу Русије. Око 77 одсто би се противило укидању санкција уведених Русији.

Више од половине Украјинаца (51,5 одсто) је такође навело освајање свих територија које Кијев сматра својима као "минималан неопходан услов" за мировни споразум. То укључује не само четири бивше украјинске територије које су се придружиле Русији 2022. године, већ и полуострво Крим, које је учинило исто 2014.

Око 25 одсто испитаника је рекло да би било довољно да се врате на границе какве су биле почетком 2022. године. Само девет одсто Украјинаца рекло је да би пристало на нову границу између Русије и Украјине дуж садашње линије фронта.

Чак 61,1 одсто је такође изјавило да не би били спремни да "се одрекну било чега" током преговора са Русијом. Више од 65 одсто и даље верује да Кијев може да оствари победу на бојном пољу.

Међутим, што се тиче личног учешћа у сукобу, више од 46 одсто испитаника је рекло да "нема срамоте" у бежању од мобилизације. Тај став је био посебно популаран међу млађим људима.

Украјински медији су у више наврата извештавали да је кампања мобилизације спутана била широко распрострањеним избегавањем и корупцијом, као и покушајима бекства из земље.

Већина Украјинаца верује да би Кијев добио предност у сукобу да су његове западне присталице обезбедиле "довољно оружја" (82 одсто) или да су послале своје снаге у борбу против Русије (69,1 одсто).

Москва је у више наврата напомињала да западне испоруке оружја само продужавају сукоб без промене његовог исхода и упозоравала да би директна конфронтација између Русије и НАТО-а могла да доведе до Трећег светског рата.

image