РТ Балкан истражује: Које америчке ракете стижу у Немачку и какав одговор припрема Русија

Хиперсоничне ракете које САД планирају да разместе у Немачкој могле би бити уведене у оперативну употребу америчке војске крајем године

Министарство одбране САД саопштило је 10. јула да ће почев од следеће године почети да распоређује у Немачкој ракетне системе дугог домета, укључујући и хиперсонично наоружање.

"САД ће започети постепено распоређивање својих оперативних група које располажу могућностима коришћења ракета дугог домета у Немачкој 2026. године, као део свог планирања за трајно распоређивање ових капацитета у будућности", наводи се у саопштењу.

Из Пентагона су додали да су владе САД и Немачке претходно постигле споразум о овом питању, као и да ће размештено наоружање имати "знатно већи домет од тренутног копненог оружја у Европи". Истовремено, немачки министар одбране Борис Писторијус и канцелар Олаф Шолц изразили су задовољство због размештања америчких ракета, нагласивши да се ради о кључном потезу за националну безбедност Немачке.

Такође, Писторијус је изјавио да ће ово обезбедити довољно времена да Немачка развије сличне системе, јер ће америчке ракете "доћи у Немачку на ротационој основи", па је јасно да Вашингтон очекује од Берлина да "уложи у развој и набавку сопственог наоружања дугог домета те врсте".

Како је наведено у саопштењу америчког министарства одбране, у Немачкој ће бити размештене копнена верзија крстареће ракете "томахавк" и ракете за противракетну одбрану СМ-6 (РИМ-174), а обе врсте оружја ће се лансирати из мобилних лансера "тајфун". Осим тога САД ће на немачкој територији поставити и "хиперсонично оружје које је још у фази развоја".

Управо је ово најинтересантнија ствар у читавом случају, јер САД на другом континенту желе да распореде наоружање које немају, односно које није уведено у оперативну употребу.

Шта се дешава са америчким хиперсоничним наоружањем?

Као што је познато, САД већ неколико година заостају у односу на Русију, Кину, Иран, можда чак и Северну Кореју, када је у питању развој хиперсоничних ракета, а компаније америчке одбрамбене индустрије покренуле су читав низ скупих пројеката - од којих је део отказан.

Због чињенице да ће у Немачкој 2025. и 2026. бити размештени искључиво копнени системи, фокус ће овде бити на два преостала пројекта за развој хиперсоничног наоружања ове врсте - ЛРХВ (Long Range Hypersonic Weapon) и "оперејшенел фајерс" (Operational Fires).

Претпоставља се да ће на немачкој територији бити распоређене ЛРХВ, а према првобитним проценама америчка војска је прву батерију овог система требало да добије још у септембру 2023. године. Међутим, услед неуспелих тестова и отказивања пробног лансирања почетком истог месеца због "механичких проблема", даља испорука трупама је одложена.

Прво следеће пробно лансирање уследило је 28. јуна 2024. године и оно је означено као "успешно", а из Пентагона поручују да је "тест пружио свеобухватне податке о способностима ЛРХВ и ЦПС (Conventional Prompt Strike, морнаричка верзија)".

Међутим, према извештају који је Државна агенција за инспекцију у јуну 2024. поднела Конгресу, испорука и распоређивање ЛРХВ-а америчкој војсци неће уследити пре фискалне 2025. године, која почиње крајем септембра.

Дакле, може се закључити да ће америчка војска комплетну батерију овог система добити најраније крајем 2024. и то ако све буде ишло по плану, што до сада није био случај са америчким пројектима развоја хиперсоничног оружја.

Са друге стране, о пројекту "Оп фајрс" нема нових информација, а последње што се зна јесте да је ракета успешно лансирана у јулу 2022. године. Није познато да ли је након тога било додатних тестова, нити докле се стигло са развојем.

Руски одговор

Што се тиче "томахавка" и СМ-6, претпоставља се да ће ове ракете послужити као привремено решење, које ће послужити за куповину времена како би САД стигле да приведу крају развој бар једног хиперсоничног оружја.

"Крајња намера иза одлуке о размештању ракета лежи у постављању америчких хиперсоничних ракета које би могле боље да задовоље стварне потребе САД против Русије", преноси кинески "Глобал тајмс" позивајући се на речи неименованог кинеског војног експерта.

Како се наводи, разлог за ово је што би у потенцијалном сукобу са Русијом, ракете "томахавк" имале релативно слабе способности да продру у руски ваздушни простор и погоде циљеве на копну.

Истовремено, може се закључити да ће планирано размештање хиперсоничног оружја америчке производње у Немачкој довести до тога да Русија додатно убрза развој сопственог наоружања ове врсте и тиме повећа његов домет, како би могла да дејствује по читавом европском континенту.

Вреди подсетити и да руска војска, поред "кинжала" и "циркона", који се лансирају са ваздухопловних, односно поморских платформи, у оперативној употреби има и систем базиран на копну - "авангард". Поред "авангарда", Русија интензивно ради и на развоју друге хиперсоничне ракете која се лансира са копна - "буревестник".

Такође, одмах по објављивању Пентагоновог саопштења, руски званичници најавили су да Русија припрема војни одговор на потез САД, па се са руске стране може очекивати унапређење постојећег и развој новог хиперсоничног наоружања.