Свет

Саветник Бајденовог мегадонатора рекао да је Трамп сам инсценирао пуцњаву, па се извинио

Неки у демократском табору једва су дочекали да након атентата на Трампа почну да распредају теорије завере
Саветник Бајденовог мегадонатора рекао да је Трамп сам инсценирао пуцњаву, па се извинио© Anna Moneymaker/Getty Images

Дан након што се Доналд Трамп нашао на ивици смрти када му је метак испаљен на њега срећом само окрзнуо уво, највиши политички саветник демократског мегадонатора Рида Хофмана, Дмитриј Мехлхорн устврдио је да је бивши председник можда сам "инсценирао" напад на себе.

После реакција јавности која није баш "попила" причу о томе да би републиканац за овакву политичку играрију наместио себе на неколико центиметара од сигурне смрти, Мехлхорн се извинио.

Мехлхорн је у након напада неколицини новинара, а између осталих и редакцији "Семафора" послао поруку у којој тврди да постоји "могућност – која се у Америци чини ужасном, страном и апсурдном, али је прилично уобичајена у свету – а то је да је ово 'пуцање' охрабрено и можда чак и инсценирано како би Трамп могао да буде фотографисан и да се затим окористи о реакцију јавности".

Како је навео, то је "класична руска тактика", коју је између осталих, наводно искористио и Хамас.

"Ако је било који Трампов званичник охрабривао или знао за овај напад, то је морално ужасно, а републиканци би из пристојности морали да захтевају да Трамп оде са функције као неспособан", поручио је Мехлхорн, који је, међутим, дао и алтернативну верзију догађаја: "Неки луди анти-Трампер је у овом хаотичном тренутку одлучио да убије бившег председника".

Мелхорн је написао да је разочаран што новинари већ не износе могућност монтиране пуцњаве.

"Поставите питања, људи. Ако се покаже погрешним, требало би да реагујемо на одговарајући начин на неинсценирани чин политичког насиља. Али ваш кредибилитет и читав наш систем истине и правде зависи од тога да сте сигурни у одговор", поручио је да би се нешто касније предомислио и рекао да његов коментар ипак није "изјава за јавност".

У наредном мејлу којим се јавио новинарима, рекао је да због претходне поруке жали, и да се јавно и безрезервно извињава.

Хофман и Мехлхорн су се појавили као централне личности демократске политике у ери Трампове власти, усмеравајући небројене милионе на главне демократске циљеве, попут кампање Џозефа Бајдена.

Хофман, оснивач "Линкдина" чија је нето вредност наводно 2,5 милијарди долара, и сам је негативно говорио о Трампу, наводећи како би волео да бивши председник постане "права жртва".

Правдао се, затим, након напада на Трампа да је када је говорио о бившем председнику као жртви мислио на "одговорност према владавини права", а нагласио је и како је "ужаснут и тужан" због атентата.

Обим Хофманових политичких донација није јаван, али Мехлхорн је на недавној приватној конференцији рекао да су он и Рид уложили деветоцифрену суму новца како би спречили Трампа да се врати на функцију.

image