Свет

Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: Које је решење велике руско-хутске загонетке?

Уколико контакти Русије и Хута наставе да се успешно развијају, Москва би могла да позове Сану да учествује као посматрач на самиту БРИКС-а у Казању у октобру, тврди Ескобар
Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: Које је решење велике руско-хутске загонетке?Getty © Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images

Јеменски Хути се окрећу тесној сарадњи са Москвом и виде чланство у БРИКС-у као златну прилику за успостављање трајне безбедности у Персијском заливу, пише бразилски аналитичар Пепе Ескобар за сајт "Крејдл".

Стратешко маневрисање Хута, који бране Палестину у западноазијској Осовини отпора, поприма обрисе праве одисеје. Као да понижење америчке морнарице без преседана у Баб ел Мандабу и Црвеном мору није било довољно, Хути су гађали израелски брод хиперсоничним пројектилом "хатем-2", што је изузетан технолошки напредак.

Огромни војно-стратешки напредак, који Хути демонстрирају свакоднавно, оживео је тињајући, недовршени рат и блокаду коју су 2015. године покренуле Саудијска Арабија и УАЕ против Јемена, уз подршку САД и Велике Британије.

Ријад се плаши отпора Јемена. Уместо Сане, који је престоница јеменских Хута, Израел подражава владу у Адену, коју признаје "међународни поредак који је заснован на правилима", али истина је да то влада која заправо седи у једном луксузном хотелу у Ријаду, пише Ескобар.

Хути су покушали да разговарају са Ријадом о размени заробљених саудијских пилота за чланове Хамаса затворене у Саудијској Арабији. Ријад је то одбио и запретио да ће блокирати банковне трансфере ка Јемену, као и да ће затворити јеменске аеродроме и поморске луке.

Одговор Хута је био оштар: ако јеменско банкарство буде блокирано, банкарски систем Саудијске Арабије ће бити уништен. Ако се аеродром у Сани нађе на мети саудијских снага, исто ће се десити и са аеродромима и лукама у Саудијској Арабији, преко којих се извози нафта. Последице по глобално тржиште нафте биле би катастрофалне.

Јемен представља случај актера жестоког отпора у контексту мултиполарног света у настајању. Међутим, сада се, примећује бразилски новинар, поставља питање која је позиција Русије, као истинског предводника мултиполарности, према Јемену.

Агресија на Јемен коју предводе САД и Британија не престаје

Москву су недавно посетиле две делегације из Јемена. Једна од њих, предвођена високим званичником Хута, састала се у Москви са специјалним изаслаником руског председника за Блиски исток, Западну Азију и Африку Михаилом Богдановим. Они су разговарали о "геноциду у Гази" и о "америчко-британској агресији на Јемен".

Делегација Хута уверила је Русе да њихове поморске операције "не представљају претњу међународној пловидби", већ да се оне изводе ради "подршке палестинском народу" и као "одговор на америчке и британске ваздушне нападе на Јемен", пише Ескобар.

Хути су похвалили руско супротстављање америчко-британској агресији на Јемен. Такође су истакли неопходност постизања свеобухватног решења, које обезбеђује јеменско јединство и суверенитет.

Скоро истовремено, Москву је посетила још једна делегација Хута, коју можемо назвати геоекономском делегацијом. Њу је предводио Фуад ел Гафари, специјални саветник владе националног спаса јеменског премијера Абдулазиза Салеха бин Хабтура у Сани.

Како подсећа Ескобар, Хабтур је раније упозорио да јеменски народ тешко пати, јер је од 2015. изложен агресији "коалиције од 17 земаља", коју предводе САД и ЕУ, уз ваздушну, морску и копнену блокаду.  

Јемену и даље прети велика глад, а биолошки рат је довео до избијања епидемије колере. Фокус делегације, коју је преводио Гатари у Москви, био је усредсређен на обезбеђивање хране за Јемен.  

Како је Гатари изјавио за сајт "Крејдл": "Имамо храну и за извоз и за увоз из Русије. Требало би да успоставимо поморске линије између Русије и Јемена. Прошлог месеца, још једна јеменска делегација боравила је у Кини. Успостављени су добри контакти. Овде сам дошао као саветник премијера, да истакнем важност развијања трговинских веза између Јемена и Русије."

Сада се, како је додао Гатари, Хути боре против бојкота САД и Запада, истичући да Јемен жели да купује руске производе. Како тврди Гафари, прикључивање Јемена БРИКС-а за ову земљу представља "златну прилику".

Канцеларија премијера у Сани послала је писма руском Министарству спољних послова у којима изражава жељу да се придружи БРИКС-у. Уколико ови контакти наставе да се успешно развијају, Москва би могла да позове Сану да учествује као посматрач на самиту БРИКС-а у Казању у октобру.

Да ли чланство Саудијске Арабије и УАЕ у БРИКС-у ствара препреку за прикључивање Јемена БРИКС-у, пита се бразилски аналитичар.

Чини се да Гафари не мисли тако, повезујући јеменску жељу да се прикључи БРИКС-а са успостављањем "безбедности у Заливу".

Како је додао Гатари: "И Емирати и Саудијци су сада у БРИКС-у, а то је платформа која би могла да окупи све нас."

image