Свет

Венс као Трампов потпредседник: Катастрофа за Европску унију и Украјину

"Политико" подсећа да је овај сенатор из Охаја играо централну улогу у настојању да се у Сенату поништи закон о помоћи Украјини, а уз то је ватрени заговарач америчке производње
Венс као Трампов потпредседник: Катастрофа за Европску унију и УкрајинуGetty © Robert Gauthier / Los Angeles Times via Getty Images

Европа је већ била у паници када је бивши председник САД Доналд Трамп најавио кандидатуру за нови мандат у Белој кући, јер ће обуставити финансирање Украјини уколико тријумфује на новембарским изборима, а сада је ситуација још гора пошто је објавио име свог кандидата за потпредседника САД Џеј Ди Венса, једног од најоштријих републиканаца на тему финансирања Кијева, пише "Политико".

Један високи званичник ЕУ рекао је за бриселски портал да је именовање Венса катастрофа за Украјину, самим тим и за Европску унију, која подржава Кијев у рату против Москве.

"Политико" подсећа да је овај сенатор из Охаја играо централну улогу у настојању да се у Сенату поништи закон о помоћи Украјини раније ове године, и иако је тај напор пропао, Венс је тада рекао новинарима: "Успели смо прилично јасно да ставимо до знања и Европи и остатку света да Америка не може бесконачно да исписује бланко чекове."

Европу такође брине Венсов протекционизам који би наводно могао да омета трговинске односе Старог континента и Сједињених Држава будући да је ватрени заговарач америчке производње и залаже се за царине на увоз робе.

У интервјуу који је дао "Политику" на Минхенској безбедносној конференцији у фебруару, објаснио је зашто Америка не би требало да помаже Украјини.

"Ми једноставно немамо производне капацитете да подржимо копнени рат у Источној Европи на неодређено време. И мислим да је дужност лидера да то кажу свом становништву. Колико ће ово трајати? Колико ће коштати? И најважније, на који начин треба да произведемо оружје неопходно за подршку Украјинцима?", истакао је тада Венс.

На поменутој конференцији, на којој је иначе био први пут, прескочио је разговор Владимира Зеленског и министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе с групом сенатора из обе партије САД, рекавши да је сматрао да на том окупљању неће научити ништа ново.

Венсова спољна политика је у Трамповом маниру – Америка на првом месту – и обухвата критике на рачун европске "чланарине" у НАТО-у. У говору у Сенату у априлу, осудио је Европу што не троши довољно на одбрану.

"Европљани су нам три године говорили да Владимир Путин представља егзистенцијалну претњу Европи. И три године нису успели да одговоре на њу", рекао је Венс, посебно прозивајући Немачку што није потрошила два одсто свог БДП-а на одбрану.

Очекивано је и да ће се Венс фокусирати на унутрашњу економију и против Кине, што ће такође задати главобољу Бриселу док ЕУ настоји да поправи нарушене трговинске односе с Вашингтоном.

Горепоменути високи европски званичник је приметио и да ће потенцијална администрација Трамп–Венс вероватно натерати Европу да се приближи америчкој позицији у односу на Кину, односно да преузме оштар приступ према Пекингу.

"Видећете много агресивнији приступ заштити домаћих произвођача" ако Трамп освоји други мандат, рекао је Венс за "Политико" овог пролећа. 

Бивши председник САД је током свог мандата увео царине на европски увоз челика и алуминијума, а обећао је да ће поново заштитити америчку индустрију ако буде реизабран у новембру. 

А пошто је објавио да је изабрао Џејмса Дејвида Венса за потпредседника САД ако победи на изборима, Трамп је истакао сенаторов успех у заштити права америчких радника: "И сада, током кампање, биће фокусиран на људе за које се тако бриљантно борио, за америчке раднике и фармере у Пенсилванији, Мичигену, Висконсину, Охају, Минесоти и још даље."

image