Свет

РТ Балкан анализа: Шта је све (за сада) чудно око атентата на Трампа?

Нападач Томас Метју Крукс био је готово невидљив на друштвеним мрежама и пре свега неколико година толико лош стрелац да није могао да уђе ни у школски стрељачки тим, док је зграда из које је пуцао на бившег председника САД била пуна полицајаца - којима је и пре самог чина он био сумњив
РТ Балкан анализа: Шта је све (за сада) чудно око атентата на Трампа?© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Још се ништа не зна о томе шта је био мотив атентата на бившег америчког председника Доналда Трампа. И сам младић којег је ФБИ означио као атентатора, двадесетогодишњи Томас Метју Крукс, остаје непознаница, а његова биографија, барем онај део који су медији успели да склопе, пуна је контрадикторности. Нелогична је готово колико и след догађаја везаних за сам атентат.

Иза овог момка, који је требало први пут да гласа на председничким изборима у САД у новембру, није остао никакав политички манифест нити порука какву неретко остављају починиоци оваквих дела о свом суманутом науму. Штавише, у овом времену свеприсутних друштвених мрежа, иза Томаса Метјуа Крукса није остала ни било каква објава на друштвеним мрежама која би више открила о његовим ставовима.

"Овај тип је готово невидљив", рекао је за Ен-Би-Си њуз некадашњи припадник ФБИ Грег Мек Крери који је радио психолошке профиле за америчку обавештајну агенцију, констатујући да Крукса готово да и нема на друштвеним мрежама.

Медији су раније пренели саопштење платформе за онлајн играње видео-игара Дискорд у којем се наводи да је Крукс имао налог код њих, али да га је ретко користио, да никада преко њега није промовисао насиље или износио политичке ставове, као и да је био неактиван последњих неколико месеци.

Иако је ФБИ-у требало времена да уђе у Круксов телефон, пошто локална полиција није имала успеха у томе, и пре него што су га "откључали" пожурили су да саопште да је Крукс деловао сам. Иако никаквих доказа (за сада) нема ни за једну ни за другу могућност.

Крукс, родом из Бетел парка у Пенсилванији, завршио је средњу школу у овом граду 2022, а његови другови и познаници из школе за различите америчке медије описали су га као повученог, усамљеника, неки од њих говорећи за њега да је био паметан дечко, други да је био жртва малтретирања, уз констатацију да никада није био насилан.

Део школских познаника рекао је за Крукса да је био конзервативних схватања, док је један од њих, Џејсон Колер, навео да су га други свакодневно исмевали, између осталог и због ловачке одеће коју је повремено носио, како је то пренела агенција АП.

Један детаљ из тих школских дана посебно је интересантан: на почетку средње школе Крукс се пријавио за школски стрељачки тим и био је одбијен. Председник школског клуба Фредерик Мах описао га је као веома лошег стрелца, док је други вршњак осумњиченог Џејмсон Марфи рекао за "Њујорк пост" да је био "очајан стрелац" и да је промашио мету за читавих шест метара.

Неколико година касније, а најмање годину дана пре атентата на Трампа, Крукс је постао члан локалног стрељачког клуба Клертон спортсмен клаб.

Делује у најмању руку необично да младић који је био очајан стрелац за неколико година постане снајпериста који с крова удаљеног више од стотину метара хладнокрвно нишани у главу Доналда Трампа. Готово као да није реч о истој особи. А ако јесте, како званична прича каже, онда је озбиљно питање: ко га је обучио да од тоталног незналице постане толико вешт стрелац?

Јер, ако је веровати процени оснивача приватне војне компаније "Блеквотер" Ерика Принса, Трампа од сигурне смрти није спасло то што је некадашњем "очајном стрелцу" задрхтала рука, већ искључиво његова лоша процена ветра.

Премда је бар подједнаког утицаја имао и неочекивани трзај главом Доналда Трампа, у последњи час, да погледа податке о миграцијама на екрану поред бине.

И сами догађаји у тих неколико драматичних минута тог суботњег поподнева на Трамповом предизборном скупу у Батлеру Пенсилванија остављају простор за бројна питања и нуде врло мало одговора.

Ченел 11 њуз пренео је тако, позивајући се на више извора, да је нападач примећен на крову зграде готово 30 минута пре него што је дошло до пуцњаве у којој је бивши председник САД рањен, један учесник митинга убијен, а двоје тешко повређено.

Амерички медији пренели су и изјаву неименованог полицајца да је уочио Крукса који се сумњиво понашао поред детектора за метал и да је пренео припадницима Тајне службе да обрате пажњу на њега, пренео је Си-Ен-Ен.

И не само то: два извора из полиције рекла су за АП да је један полицајац чак и видео нападача на крову зграде пре пуцњаве. Како је пренела ова агенција, неколико учесника скупа видело је мушкарца на крову зграде, и о томе су обавестили полицију. Када се овај конкретни полицајац попео мердевинама на кров, видео је мушкарца који је уперио пушку у њега, након чега се повукао.

Од тренутка када су посетиоци спазили човека на крову зграде, и то снимили својим телефонима, до тренутка пуцња прошло је чак два минута: и више него довољно времена за нападача и недопустиво много времена за полицију и снајперисте распоређене по крововима зграда да не предузму ништа.

То је, вероватно, оставило простора нападачу да испали чак осам хитаца пре него што је усмрћен.

Поврх тога, кров са којег је пуцано, како је известио Ен-Би-Си њуз, приликом безбедносне контроле дан пре скупа означен је као потенцијално веома опасан, па ипак је, како су догађаји дан касније показали, остао непокривен и необезбеђен.

Коначно, у низу питања без одговора и нелогичности око самог чина атентата, као посебна бизарност издваја се то што је полицијски снајперски тим имао зборно место баш у згради са чијег је крова пуцано на Трампа. Према сазнањима "Њујорк поста", радило се о локалном полицијском тиму снајпериста, а зграда је била одабрана као "осматрачница" за могуће претње јер се налазила на свега око 120 метара од говорнице за којом је био Трамп.

Полицајци су били у згради, али не и на крову на коме је био атентатор – појашњава се у тексту "Поста".  

Троје снајпериста који су били у згради са које је пуцано на Трампа, видело је Крукса пре пуцњаве, открива нам даље Си-Би-Ес њуз, и то како осматра кров зграде, затим гледа у свој телефон, мери даљинометром растојање до мете, одлази и враћа се, од чега последњи пут с ранцем на леђима

Дакле, према непотпуној слици коју до сада имамо, крајње сумњиви лик на политичком скупу и некадашњи очајни стрелац, сместио се на кров који је раније означен као високо безбедносно ризичан и пуцао из зграде пуне снајпериста на бившег председника САД.

Не чуди стога што је снајпериста који је 14 година био у канадској војсци и обезбеђивао бројне светске лидере, Далас Александер, убеђен да је атентатор на Трампа имао помагача. И то изнутра.

"Немам никакве сумње да је нападач имао помоћ изнутра, неког из службе, организације или владе", рекао је Александер за "Дејли мејл".

Немогуће је усред бела дана да се попнеш на кров, са пушком, на стотинак метара од места на којем говори председник, истиче он.

"То је једноставно немогуће. Дакле, нешто се догодило и не упирем прстом ни у кога, али је сувише очигледно да је овом момку неко помогао да до тамо дође", додао је Александер.

image