Свет

Скуп "Срби за Трампа" у Милвокију: Одлучујући тас на ваги за бившег председника САД

Срби из Милвокија и Висконсина могу да одлуче америчке изборе за председника, јер је то држава с најтешњим резултатом и више од 30.000 српских гласача је број који далеко превазилази разлику у гласовима између Трампа и Бајдена
Скуп "Срби за Трампа" у Милвокију: Одлучујући тас на ваги за бившег председника САД© Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh

Американци српског порекла из Милвокија и околине организоваће скуп подршке "Срби за Трампа 2024" у среду, 17. јула, током четвородневне конвенције Републиканске партије на којој ће Доналд Трамп званично бити представљен као њихов кандидат за председничке изборе.

На овом скупу, који је званично регистрован као пратећи догађај конвенције, најављено је и обраћање блиског Трамповог сарадника, бившег изасланика за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела. У појединим круговима блиским републиканцима спекулише се да би Гренел, ако се Трамп врати у Белу кућу после избора у новембру, могао да добије високу функцију у државној администрацији, чак и позицију државног секретара или саветника за националну безбедност.

Поред њега, српској заједници у САД обратиће се и сенатор Рон Џонсон из Висконсина, конгресменка Клаудија Тени, код нас позната по критикама привремених власти у Приштини због непоштовања међународних споразума, као и Род Благојевић, бивши демократски гувернер Илиноиса. Благојевић, амерички политичар српског порекла, 2012. је осуђен на 14 година затвора због корупције, а Трамп га је пре четири године помиловао.

Ово је други пут да се српски Американци на том нивоу организују како би подржали неког кандидата, пошто су и 2020. имали сличну кампању, такође за Трампа. Иако нема прецизних података, учестало је мишљење да је наша дијаспора последњих година претежно наклоњена републиканцима, првенствено због политике Била Клинтона према Србији деведесетих и НАТО агресије.

"Из нама познатих историјских разлога Срби из Милвокија и у Америци генерално подржавају председника Трампа, који је увео свеж приступ спољној политици. Кључно је што Срби из Милвокија и Висконсина могу да одлуче америчке изборе за председника, јер на основу испитивања јавног мњења то је држава с најтешњим резултатом и више од 30.000 српских гласача је број који далеко превазилази разлику у гласовима између Трампа и Бајдена", истакао је саговорник београдског листа близак организацији скупа у Милвокију, те додао да су слични догађаји подршке Трампу планирани и у другим државама током кампање.

Према његовим речима, у локалној политици Висконсина већ много деценија незаобилазна је посета локалном Серб холу, а сада се политичка снага висконсинских Срба преноси и на националну сцену.

Такође, амерички Срби се надају да ће њихова активација допринети унапређењу односа двеју земаља, који су у сталном успону.

Према анкети коју су пре атентата на Трампа спровели Еј-Би-Си и "Вашингтон пост", актуелни шеф државе Џозеф Бајден има подршку од 46 одсто бирача, док његов противкандидат има проценат више.

Међутим, за тријумф је важно како су гласови распоређени по савезним државама. Тако је кандидаткиња демократа Хилари Клинтом 2016. године имала три милиона гласова више од републиканског ривала, али јој је измакла фотеља у Овалној соби јер је Трамп добио више гласова у кључним државама – међу њима две за по један одсто – у Висконсину и Пенсилванији.

Ове године Срби из Висконсина се надају да ће бити тас на ваги и вратити Трампа на чело државе.

image