Свет

Зеленски: Украјина добила "позитивне сигнале" са Запада о ударима дубоко по руској територији

Лондон је демантовао претходну тврдњу Зеленског да Кијев може да користи британске ракете како жели
Зеленски: Украјина добила "позитивне сигнале" са Запада о ударима дубоко по руској територијиGetty © Bonnie Cash

Украјина добија "позитивне сигнале" са Запада о коришћењу оружја које су донирали Кијеву из иностранства за нападе дубоко по руској територији Русије, али ће у међувремену наставити да развија сопствено оружје, тврди Владимир Зеленски.

САД и њихови савезници ограничили су начине на који се оружје које испоручују Кијеву може користити. Украјинска влада се залаже за укидање ограничења, а Зеленски их је раније назвао "сулудим".

Упитан зашто ограничења нису укинута током прошлонедељног самита лидера НАТО-а, Зеленски је одговорио да Запад са својом помоћи иде "један корак напред, два корака назад", додавши да неки страни политичари позивају на деескалацију.

"Та идеја није примљена добро, иако је било позитивних сигнала у вези са употребом оружја дугог домета", рекао је Зеленски и додао да Украјина развија сопствено оружје, дронове и друге врсте наоружања.

Подсетимо, Кијев лансира "камикази" дронове на мете дубоко по руској територији од раних фаза сукоба.

После састанка са новим британским премијером Кеиром Стармером прошле недеље, Зеленски је тврдио да је Велика Британија дозволила Кијеву да користи своје ракете "сторм шедоу" за ударе дубоко у Русији.

Високи британски војни званичник касније је оспорио ту тврдњу, рекавши за "Телеграф" да се такви напади "неће десити".

Амерички председник Џозеф Бајден тврдио је прошле недеље да украјински удари дугог домета на циљеве као што је Кремљ не би имали смисла. Са друге стране, шеф украјинских обавештајних служби Кирил Буданов тврди да су украјински агенти већ направили вишеструке неуспеле покушаје да убију руског председника Владимира Путина.

Западне земље тврде да не желе да буду директно укључене у сукоб у Украјини. Москва, међутим, сматра да их ниво подршке коју државе НАТО-а пружају Кијеву већ чини странама у сукобу, а сâм сукоб посреднички рат који против Русије (пред)воде САД.

image