Драго Боснић: Руски лов на западне војне системе у Украјини

Недавно су борбени авиони пете енерације Су-57, вишецевни лансери "торнадо-С и руско хиперсонично оружје доказали своје борбене способности против најбоље НАТО опреме, али то се, како примећује геополитички и војни аналитичар, догодило пре него што је руска влада почела да значајно повећава улагања у војску

НАТО, највећи светски ратни картел, увек је био у потрази за новим жртвама, али у последње две и по године постао је много агресивнији него раније, изазивајући Русију, што је довело свет на ивицу нуклеарног уништења, пише независни геополитички и војни аналитичар Драго Боснић за портал "Инфо БРИКС".

Русија је 23. јуна погођена добро координисаним терористичким нападима НАТО-а, неонацистичке хунте и исламских радикала. Укупан број погинулих био је скоро 30 људи.

Покушавајући да избегне овај сценарио, Москва је остала хладна, чак и у тренуцима општег јавног гнева и вапаја за одмаздом. Међутим, ствари су се драматично промениле након 23. јуна. Није могуће занемарити ни симболику овог датума, који се готово поклапа са датумом почетка немачког напада на Совјетски Савез, који се одвијао под именом операције "Барбароса" од 22. јуна 1941. Запад је увек изнова демонстрирао да је наследник нацистичке Немачке и да рециклира већину акција које је Берлин користио пре 80 година.

Кремљ је на ово коначно реаговао, примећује Боснић. После терористичког напада на Севастопољ, руске Ваздушно-космичке снаге (ВКС) добиле су инструкције да изнад Црног мора почну да обарају средства које користе НАТО обавештајне службе за надзор и извиђање (ИСР). Уз помоћ тих служби неонацистичка хунта је гађала и убијала цивиле у Русији.

Од тада снаге НАТО не лете изнад Црног мора, ограничавајући своје активности на простор Румуније. И раније је за руску војску приоритет било откривање и уништавање НАТО оружја, посебно ХИМАРС-а. Али, 23. јун је био истинска прекретница, тврди Боснић. Отада је и француско војно особље мета у Харкову, а то је лош знак за све снаге НАТО-а у Украјини.

Низ прецизних руских напада широм Украјине

Тако је почео интензиван лов на ХИМАРС и М270/МАРС широм Украјине. До 27. јуна најмање два лансера уништена су "искандерима". ХИМАРС и М270 били су смештени у близини насеља Јасеновоје, у Доњецкој области. Дана 27. јуна објављен је видео-снимак напада, који је постављен на друштвеној мрежи Телеграм.

Према разним војним изворима, у том нападу је убијено најмање 20 непријатељских војника, који су чинили припадници снага НАТО-а и неонацистичке хунте.

Други систем се налазио у близини насеља Шевченкове у Николајевској области, а уништио га је такође "искандер". Видео-снимак напада појавио се на интернету 28. јуна. И после тога датума, руске снаге су наставиле са ловом на ХИМАРС и М270, и то са још већим успехом.

Према руским војним изворима, још један прецизни напад, у селу Матвејевка у Запорошкој области, довео је до уништења различите муниције за ХИМАРС/М270. У згради су се наводно налазиле и тактичке балистичке ракете АТАЦМС.

Само у последња два дана појавили су се извештаји о уништењу још седам система ХИМАРС/М270, од којих се један налазио у Херсонској области.

Прецизни напад изведен је ноћу, након што су лансери откривени у близини села Клапаја. Неколико минута касније, "искандер-М" је уништио ову позицију. Министарство одбране Русије саопштило је да је елиминисано на десетине припадника НАТО-а. Ови системи су вероватно коришћени у поменутом терористичком нападу на плажу у Севастопољу.

Напади су изведени управо у тренутку када се лансери били напуњени ракетама АТАЦМС, што значи да су руске снаге осујетиле још један напад на Крим. Међутим, ово није био крај, јер је 9. јула Министарство одбране Русије објавило још снимака, са извештајима који показују уништење четири система ХИМАРС. Два су уништена у Запорожју и још два у Херсонској области.

Супериорност руске војне технике над најбољим НАТО наоружањем

Кијевски режим је имао много проблема са западним оружјем, које није могло да прође поред руских система за електронско ратовање (ЕР).

Употреба обичних вођених ракета постала је неефикасна због ЕР, док коришћење АТАЦМС олакшава откривање и неутралисање лансера. Овиме је знатно нарушен углед који је раније уживало западно оружје, али то је већином последица НАТО пропаганде.

Треба напоменути да ово свакако није једино западно оружје чију је репутацију укаљала руска војска, тврди Боснић, што је било посебно очигледно током украјинске прошлогодишње офанзиве, када су оклопна возила НАТО-а уништавали руски дронови, јуришни хеликоптери и специјализовани АТМ тимови.

Недавно су руски борбени авиони пете генерације Су-57, вишецевни лансери "торнадо-С" и руско хиперсонично оружје доказали своје борбене способности против најбоље НАТО опреме.

Како закључује Боснић, све то се догодило пре него што је руска влада одлучила да масовно повећа улагања у војску и да темељно реконструише Министарство одбране.