Свет

Чему служи самит против Путина у Черчиловој родној палати: "Чак ни Макрон више не мари"

Самит Европске политичке заједнице у Великој Британији могао би да буде велико разочарење, пишу европски медији
Чему служи самит против Путина у Черчиловој родној палати: "Чак ни Макрон више не мари"Getty © Carl Court

Четврти самит Европске политичке заједнице (ЕПЗ), пројекта који је пре две године покренуо француски председник Емануел Макрон, одржаће се 18. августа у палати Бленим, у Великој Британији.

Грандиозна палата у Оксфордширу, која је вековима била у власништву породице Черчил, требало би да угости лидере из читаве Европе. Међутим, мало ко у Европи делује ентузијастично за (још једно) путовање на самит од кога се ништа и не очекује.

Иако су у саопштењу британске владе написали да су "претходни самити ЕПЗ били кључни у уједињењу Европе против Путинове агресије", као и да се очекује "50 лидера" из читаве Европе, чини се да ће њихов број на крају бити далеко мањи.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је међу првима отказала учешће на самиту. "Председница је у Стразбуру на пленарној седници Европског парламента и стога неће учествовати на самиту ЕПЗ ове недеље", рекао је портпарол ЕК Ерик Мамер за "Политико".

Према писању тог магазина, "многи европски лидери би волели да имају исти такав изговор".

Многи су и даље уморни након повратка са самита НАТО-а у Вашингтону, док су лидери земаља чланица ЕУ учествовали и на два самита Европског савета. Ситуацију не олакшавају ни катастрофалне врућине, које су последњих недеља погодиле већи део Европе.

Чињеница да се самит одржава у Великој Британији, која је 2020. напустила ЕУ и има лоше односе са многим чланицама блока – такође није од помоћи. Ту је и чињеница да никоме није јасно шта је циљ самог самита – осим можда да се европски лидери упознају са новим британским премијером Киром Стармером.

Министарство спољних послова Велике Британије саопштило је да ће на самиту ЕПЗ по први пут представници НАТО-а, Организације за европску безбедност и сарадњу и Савета Европе, "демонстрирајући важност јединства као одговор на сукобе и нестабилност унутар и близу европских граница, која подједнако утичу на интересе Уједињеног Краљевства и континента".

Пројекат Европске политичке заједнице покренуо је француски председник Макрон непосредно након почетка руске војне операције у Украјини, а први самит је одржан у Чешкој, у октобру 2022. године. На самитима учествују представници свих европских држава осим Русије и Белорусије.

Међутим, сврха формирања тог формата никада није била потпуно јасна, а неки критичари оптужују Макрона да га користи како би успорио процес проширења ЕУ.

Према писању "Политика", чак ни француски председник више није претерано заинтересован за будућност ЕПЗ. "У овом тренутку, чини се да чак ни самог Макрона није брига", због проблем које француски председник има у сопственој држави.

Председник Србије Александар Вучић јуче је потврдио да ће присуствовати самиту ЕПЗ у Великој Британији, где ће се састати са већим бројем европских лидера.

image