Свет

"Упуцан је Франц Фердинанд": Како је Трамп постао мим?

Иако није миљеник мејнстрим америчких медија, бивши председник САД дефинитивно је фаворит интернет публике
"Упуцан је Франц Фердинанд": Како је Трамп постао мим?© Принтскрин/Икс/@DerPeter21

Трамп као Ван Гог, Трамп као Мајк Тајсон и Трамп који окрвављен победоносно подиже песницу уз песму репера Фифти Сента док се у позадини чују стихови "Многи људи су желели моју смрт, крв у мом оку... покушавам да испуним своју судбину, али хоће да ме убију": покушај убиства бившег председника САД инспирисао је последњих дана десетине хиљада духовитих корисника друштвених мрежа да у трагичном догађају (у којем је, не смемо заборавити, један човек убијен а двоје тешко повређено) ипак пронађу дозу хумора. 

Мимови о атентату на Трампа преплавили су интернет убрзо након пуцњаве у Филаделфији у којој је бившег председника двадесетогодишњи Томас Крукс упуцао у уво.

Паралелно са сада већ иконичном фотографијом крвавог Трампа испод америчке заставе окруженог припадницима тајне службе, на друштвеним мрежама ширили су се мимови у којима се пореде "Трамп против метка и Бајден против степеница", "Бајден након што говори пет минута" и "Трамп након што га упуцају".

"Бајден је саопштио да је упуцан Франц Фердинанд", поручио је један корисник алудирајући на чињеницу да председник САД (пре)често брка имена званичника. Други су поделили да је "Бајден пожелео Роналду Регану брз опоравак"

Мимови на друштвеним мрежама постали су у последњој деценији незаобилазан део интернет језика, дозвољавајући креаторима и публици да и најкомплексније друштвене ситуације и коментарe "упакују" у духовите и препознатљиве визуалне поруке које се лако деле и шире и могу да имају велику моћ убеђивања. 

Иако није миљеник мејнстрим америчких медија, бивши председник САД је дефинитивно фаворит код интернет публике, а на ТикТоку је недавно je након свог првог поста на тој друштвеној мрежи за само један дан прикупио три милиона пратилаца (тренутно их има 8,3 милиона), док, како преноси Ројтерс, Бајдена тамо прати знатно мање људи - 340.000. 

@editz0ne0 Donald Trump is probably listening to this song right now / #donaldtrump#50cent#manymen#edit#fyp#viral♬ som original - i love Jesus

"Упуцају Трампа и садa сам ја у тренду", поручио је Фифити Сент након што су мимови о атентату на бившег председника САД поново популаризовали његову песму "Мени мен". Репер је затим на наступу извео ту песму и посветио је Трампу.

Култура мимова такође често уме да потпуно извитопери иницијалну ситуацију, сводећи је на потпуни апсурд. Тако су пре атентата, а након катастрофалне дебате у којој су се Трамп и Бајден нашироко расправљали око тога ко боље игра голф, популарни били мимови о њиховој наводној тајној забрањеној љубави и њихови монтирани снимци уз романтичне песме Тејлор Свифт.

"Покушај убиства Доналда Трампа потврдио је очигледно: држава је болесна, и таква је већ дуже време", навела је комунисткиња "Блумберга" Џесика Карл пишући о мимовима након атентата. 

Чињеница је, међутим, да управо мимовима и хумором јавност често доводи у питање наметнуте ставове и скреће пажњу на горуће друштвене проблеме. 

image