Свет

Медведчук писао Трампу: Можда нађете украјински траг у атентату

Виктор Медведчук је упозорио Трампа да је постао непријатељ Зеленског јер је више пута изјавио да ће донети мир Украјини, а то значи одлазак актуелног кијевског режима
Медведчук писао Трампу: Можда нађете украјински траг у атентату© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Украјински опозициони политичар, председник савета покрета "Друга Украјина" Виктор Медведчук послао је писмо бившем америчком председнику Доналду Трампу у ком је навео да можда постоји украјински траг у атентату који се одиграо у недељу у Пенсилванији.

"Поштовани господине Трамп, ви сте постали лични непријатељ украјинског неонацисте Зеленског, а овај нитков неће ни пред чим устукнути у покушају да вас спречи да победите на председничким изборима", навео је Медведчук.

Према његовим речима, Трамп је више пута изјавио да ће донети мир Украјини, а то значи губитак власти режима Владимира Зеленског и његових америчких руководилаца из администрације председника Џозефа Бајдена.

"Управо због тога, као и због жеље да избегну казну за своје поступке, кијевски режим и амерички луткари неће дати мира Украјинцима", навео је Медведчук.

Елиминација политичких противника и политичка корупција је у директној вези са покушајима свих који зарађују од продаје оружја Кијеву да остану на власти, оценио је Медведчук.

НАТО наставља да активно милитаризује Украјину и да јој пружа војну и финансијску помоћ, а то доприноси ескалацији и ствара значајне ризике од цурења и ширења оружја чак и након завршетка сукоба, додао је он.

Медведчук је Трампу пожелео здравље, снагу и победу на предстојећим председничким изборима у САД.

"Уверен сам да сте спремни за одлучну акцију, која подразумева осуду и кажњавање злочиначког режима у Кијеву, као и увођење личних санкција његовим најодвратнијим и најкорумпиранијим представницима. Што се пре то деси, то ће пре глобални политички играчи моћи да приступе преговорима о новој реконструкцији света и то ће више људских живота бити спасено на нашој планети" наводи се у писму.

image