Свет

Европски парламент изабрао нових 14 потпредседника

Председница Европског парламента, 14 потпредседника и пет квестора, који ће се бирати сутра, чине председништво ЕП
Европски парламент изабрао нових 14 потпредседника© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Европски парламент (ЕП) изабрао је данас нових 14 потпредседника, од којих је троје из Европске народне партије, петоро из редова социјалиста и демократа, по двоје из редова либерала и Европских конзервативаца и реформиста и по један из групација Зелених и Левице.

С друге стране, кандидати политичких групација Патриоте за Европу и Европа суверених нација нису добили довољан број гласова да би били изабрани за потпредседнике ЕП.

За потпредседнике су изабрани Сабине Верхејен, Ева Копач и Естебан Гонзалес Понс из Европске народне партије, Катарина Барли, Пина Пичерно, Виктор Негреску, Хави Лопез и Кристел Шалдемозе из редова социјалиста и демократа, Мартин Хојзик и Софи Вилмес из Обновимо Европу, Николае Штефанута из редова Зелени-Европски слободни савез, Робертс Зиле и Антонела Зберна из Европских конзервативаца и реформиста и Јунус Омаржи из Левице.

Првобитно је у првом кругу гласања за потпредседнике ЕП, првог дана конститутивне седнице овог тела, изабрано 11 потпредседника.

Како је број изабраних кандидата био мањи од броја места за које се гласало, одржан је други круг гласања, током којег је изабрано још троје потпредседника, односно тада су изабрани Роберт Зиле, Антонела Зберна и Јунус Омаржи.

Кандидати Патриота за Европу Клара Досталова и Фабрис Леђери, као и кандидат Европе суверених нација Ева Зајачковска-Херник, нису добили потребан број гласова за избор, што значи да ове две групације неће имати ниједног свог члана на месту потпредседника ЕП.

Председница Европског парламента, 14 потпредседника и пет квестора, који ће се бирати сутра, чине председништво ЕП.

Председништво ЕП утврђује правила за несметано функционисање парламента, саставља прелиминарни нацрт буџета ЕП и одлучује о административним, кадровским и организационим питањима.

Потпредседници могу да мењају председника ЕП, укључујући током председавања пленарним дебатама и представљања ЕП на одређеним церемонијама или у одређеним радњама, када је то потребно.

Квестори се баве административним питањима која се директно тичу самих посланика у ЕП и они су чланови председништва у својству саветника.

Портфељ сваког потпредседника или квестора обухвата њихове специфичне одговорности у оквиру председништва, које приписује председник ЕП.

Потпредседници ЕП и квестори се бирају апсолутном већином, на период од две и по године, као и председник Европског парламента.

Избори за Европски парламент одржани су од 6. до 9. јуна ове године, а највише гласова на њима је освојила Европска народна партија која има 188 мандата, док су на другом месту социјалисти и демократе са 136 мандата.

Трећа највећа политичка групација у ЕП су новоформиране Патриоте за Европу мађарског премијера Виктора Орбана са 84 посланика у ЕП, а на четвртом месту су Европски конзервативци и реформисти италијанске премијерке Ђорђе Мелони са 78 посланика.

Следе либерали окупљени у групацији Обновимо Европу са 77 посланика, Зелени са 53 посланика, Левица са 46 посланика, новоформирана Европа суверених нација, предвођена Алтернативом за Немачку, са 25 посланика, а осталих 33 мандата имају посланици који се не доводе у везу ни са једном политичком групацијом.

Нови сазив Европског парламента има укупно 720 посланика.

image